4 vrienden vinden deze blogpost leuk

Geschreven door op
4 vrienden vinden deze blogpost leuk

Bij fast moving consumer goods zijn we het gewoon om heel snel en vaak irrationeel tot aankoop over te gaan, maar wanneer het over duurdere producten of services gaat vinden we het belangrijk om de juiste keuze te maken. Wat voor u of mij de juiste keuze is, hangt af van verschillende, vaak ook persoonlijke, factoren. Het budget, de stijl, de nood aan het product, de emotie rond het merk,... Een factor die ook belangrijk is maar die we vaak over het hoofd zien is social proof.

Wanneer mensen hun acties of beslissingen laten afhangen van wat anderen zeggen of denken kunnen we spreken van social proof. Het lezen van product reviews is daar een voorbeeld van, maar zelfs voor het bestaan van het internet was er al sprake van social proof:

  • Scholen die werken met een wachtlijst mogen het jaar erop kampeerders verwachten, want een school met wachtlijst moet wel heel goed zijn.
  • De lachband bij tv-programma’s (FC De Kampioenen) suggereert dat de gespeelde scène humor bevat. Dus ja, lachen maar.
  • Discotheken waar je moet aanschuiven om binnen te mogen, scheppen de perceptie dat ze propvol zitten omdat ze "de beste muziek" draaien en iedereen er wilt blijven. Dus de rest schuift maar mee aan om er eens binnen te mogen.

Met de opkomst van internet moet je voor social proof je huis of zetel niet meer uit. Overal vrijwel elke plek kan je alles te weten komen: reviews, foto’s, aantal check-ins, wie van je vrienden is er al geweest, hoeveel likes,…

Zo zijn er 5 verschillende manieren van online social proof te onderscheiden: expert, beroemdheid, gebruiker, wijsheid van het volk en wijsheid van je vrienden. Hieronder leggen we uit hoe we deze vormen van social proof kunnen definiëren en hoe bedrijven hier op kunnen inspelen.

Expert proof

Wat?
Dit kan je vergelijken met een restaurant dat 3 Michelin-sterren krijgt: een expert in jouw business heeft jouw product getest & goedgekeurd. Wanneer een expert jouw product zijn blessing geeft, kunnen consumenten er van uitgaan dat ze de juiste aankoop doen. Expert proof kan zich op verschillende platformen uiten: via een tweet, blog post, foto op Instagram,…

Hoe?
Werken aan je product, maar ook weten wie de influencers zijn in jouw business. Voor kledingmerken denken we hierbij aan bloggers.

Beroemdheid

Wat?
Een beroemdheid die gespot wordt met één van jouw zonnebrillen of een tweet post waarin hij/zij je restaurant de hemel inprijst is goud waard. Beroemdheden hebben vaak veel volgers op de verschillende social media én komen vaak in beeld. Deze vorm van social proof is perfect voor kleding, accessoires, make-up,...

Hoe?
Je product "vriendelijk voorstellen" aan enkele beroemdheden die overeenkomen met de stijl van je product, maar ook met die van je klanten.

Gebruiker

Wat?
Iemand die het product al even gebruikt weet het best wat de plus- en minpunten zijn. De bekendste voorbeelden hiervan zijn case studies, reviews, testimonials. Doordat een persoon dit geschreven heeft gaan we ons beter kunnen inleven in vergelijking met de tekst van de producent. Een studie heeft aangewezen dat 70% van de gebruikers product reviews leest vóór een aankoop en dat deze reviews tot 12x betrouwbaarder overkomen dan de productomschrijving van de producent.

Hoe?
Wees niet bang van reviews. Moedig gebruikers aan om reviews te posten, als er een slechte tussen zit kan je hier uit leren.

Wijsheid van het volk

Wat?
De logica hierachter is heel simpel: als iedereen het koopt, waarom zou jij het dan niet kopen? De discotheek met wachtrijen is hier ook een voorbeeld van.

Waarom wilt iedereen een Starbucks in de buurt? Omdat we overal lezen hoe lekker hun latte frappuccinniato’s met extra speculoosvanillehazelnoot-slagroom wel zijn. En als je in een Starbucks geweest bent, kan je via de verschillende social media stoefen dat je ook al de lekkerste koffie ter wereld hebt mogen drinken. En let’s be honest, er bestaat betere koffie.

Hoe?
Overtuig je bezoekers dat ze iets missen als ze jouw product of service niet gebruiken. Is je conversie de inschrijving voor een nieuwsbrief, denk dan aan iets in de trend van “Doe net als 5000 anderen, en schrijf je in voor onze nieuwsbrief”. Wanneer je een webshop hebt kan je net inhaken op de zeldzaamheid van je product “Nog maar 5 items in stock.”

Wijsheid van je vrienden

Wat?
Waar we bij de wijsheid van het volk nog vaak als kuddebeesten denken, is de wijsheid dat je vrienden alleen maar dingen leuk vinden of share’n waar ze echt achter staan. Omdat ze onze vrienden zijn, hebben we gemeenschappelijke interesses en herkennen we ons in onze vrienden.

Hoe?
Vergroot de shareability van je bedrijf en producten, een Facebook-like is een begin maar uiteindelijk win je daar niet veel mee. Durf verder te denken, zodat de vrienden van je klanten sneller klant gaan worden of dat je huidige klant gemotiveerd is om zijn ervaring te delen. Geef bijvoorbeeld een korting wanneer iemand via de referral-link een aankoop doet.

Social proof wordt meer en meer een hoeksteen

Nu we allemaal altijd en overal onze mening kwijt kunnen wordt social proof meer en meer een hoeksteen van een goede marketingstrategie. Hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen oproepen om hun goede ervaringen te delen? Hoe kunnen we onze producten en diensten verbeteren om ze door meer mensen te laten delen? De beste reclame blijft ondanks alle technologie toch nog altijd mond aan mond reclame.

Topics: E-Commerce, Psychologie

Ook interessant om te weten