Snelle user experience wins

Geschreven door op
Snelle user experience wins

Websitebezoekers worden met de dag kritischer over wat ze willen. 10 jaar geleden waren websites met jingles die automatisch starten, ronddraaiende letters en 20 verschillende tinten paars...nog hét ding. Probeer dit vandaag als bedrijf en de enige reden dat je nog veel bezoekers trekt is dat mensen een screenshot van je site op Twitter of Facebook willen posten.

Vandaag willen bezoekers vooral een website die goed werkt, hen zo snel mogelijk bij hun doel brengt en liefst nog iet of wat aantrekkelijk is, de zogenaamde user experience. Maar hoe pak je dit aan, en blijf je je website constant verbeteren voor je bezoekers eens die live staat? Wij geven enkele quick wins via Analytics, die je wekelijks kan inzetten. Voor resultaten op lange termijn raden we altijd A/B testing, heat maps en dergelijk aan.

Sitesnelheid

Het is niet toevallig dat site speed als eerste in ons lijstje staat: wil je bezoekers überhaupt óp je website krijgen en houden, dan moet je er voor zorgen dat ze niet afhaken vanwege een te hoge laadtijd.

De laadtijd van elke pagina kan je makkelijk terugvinden onder Gedrag - Sitesnelheid - Paginatiming. Zet hierbij je cijfermateriaal wel op data ipv vergelijken.

Controleer de laadtijd van je site

Enkele cijfers in verband met laadtijd en verlies van bezoekers of conversies:

  • Het uitstappercentage verdubbelt wanneer de laadtijd van 2 naar 4 seconden stijgt
  • Een pagina met laadtijd van 6 seconden heeft 50% minder conversies
  • Na 3 seconden laadtijd haakt al meer dan 20% van de bezoekers af
  • 83% van de mobiele afhakers komt nooit meer terug, ook niet op desktop

Wil je iets doen tijdens aan die laadtijd? Gebruik dan zeker de PageSpeed Insights van Google. Deze kan je gebruiken voor zowel mobiele als desktopbezoekers.

404 pagina's

Eens je bezoekers hebt, zou het zonde zijn om ze zien vertrekken vanwege een 404-pagina. 404's zijn URL's waar wel links naar zijn, maar waarvan de pagina op zich niet bestaat. Probeer je 404 altijd praktisch te maken: geef andere mogelijkheden op je website, help Child Focus, en hou het tof (zoals LEGO).

De 404's van je website kan je vinden via externe programma's zoals Screaming Frog, of via de Google Webmaster tools. In deze laatste krijg je via het crawlfouten rapport een overzicht van de URL's waar het misloopt, en van waar er naar deze pagina gelinkt wordt.

Ook in Analytics kan je een overzicht krijgen. Ga hiervoor naar Gedrag - Site-inhoud - Alle pagina's en zoek naar 404. Dit werkt makkelijk wanneer je "Paginatitel" instelt als primaire dimensie en "Pagina" als secundaire.

404

Nu je de 404 pagina's geïdentificeerd hebt, is het ook belangrijk om deze problemen op te lossen. Is er onlangs iets veranderd in je URL-structuur, dan kan je best redirects instellen naar de pagina met het juiste URL. Wil je een uitgebreider onderzoek voeren naar je 404's, dan kan je de site-flow eens bekijken om te ontdekken hoe mensen op een 404-pagina uitkomen (ook hier werken met paginatitel) of kan je het landingspagina rapport raadplegen om te zien welke kanalen bezoekers naar een 404 pagina sturen.

Zoekopdracht op site

Bezoekers die snel iets willen vinden op je website, maken graag gebruik van de zoekbalk. Zo weten ze direct of u aanbiedt wat ze zoeken en zijn ze sneller op hun doelpagina. Als bedrijf kan je uit deze zoekopdrachten ook heel wat informatie winnen: welke producten/diensten zijn het meest populair, zitten er hiaten in je menu of structuur, wat missen je klanten nog,...

Wil je de zoekopdrachten op je site terugvinden in Analytics, moet je er voor zorgen dat je dit juist instelt. Dit doe je bij in de Dataweergave in Analytics, waar je beneden "Zoekopdrachten op site bijhouden" moet inschakelen en daarna nog de queryparameters moet aanduiden.

Wanneer deze instellingen juist zijn kan je de zoekopdrachten terugvinden onder Gedrag - Zoekopdrachten op site - Zoektermen. Wanneer je hier als secundaire dimensie Startpagina kiest, krijg je een nog beter overzicht van eventuele bottlenecks.

Wat zoeken mensen op je site

Topics: Analytics, E-Commerce

Ook interessant om te weten