Google (kerst) Shopping: Tips & tricks

Geschreven door op
Google (kerst) Shopping: Tips & tricks

Google Shopping is voor veel bedrijven, vooral in de retailsector een grote bron van online inkomsten. Wat zijn nu de voordelen van Google Shopping? Een Google Shopping campagne combineert de sterke punten van zowel Search als display campagnes.

Search: Je kan ervoor zorgen dat jouw boodschap boven organische resultaten wordt vertoond aan gebruikers met relevante zoekopdrachten.

Display: Je kan beelden gebruiken om je product of boodschap te presenteren.

De targeting bij een Google Shopping campagne gebeurt helemaal anders dan bij andere Adwords campagnes. Zo kan je niet direct targeten op bepaalde keywords. Je kan ook niet kiezen op welke websites je wil verschijnen zoals bij een display campagne. De targeting gebeurt op basis van een feed. Een feed is een lijst van vooraf gedefinieerde kolommen die je zo relevant mogelijk dient aan te vullen. Voorbeelden van enkele kolommen die je verplicht moet invullen voordat je feed kan worden goedgekeurd zijn onder andere:

 • Prijs van het product,
 • Afbeelding
 • Link naar product
 • Beschikbaarheid
 • ...

Ontdek meer over de specificaties voor de shopping feed en het shopping beleid van Google.

Hoe zorg je voor betere Google (kerst) Shopping resultaten?

Het opbouwen van een sterke feed is de beste optimalisatie. Een uitgebreide productomschrijving is hier alvast een sterke start. Als je bij de creatie van je webshop voldoende tijd hebt gestoken in het voorzien van kwalitatieve beschrijvingen van je producten, heb je hier al een streepje voor. Wat is er hier vooral belangrijk:

 • Gebruik de juiste zoektermen in je productomschrijving. Doe een korte keyword research en ontdek welke zoektermen er worden gebruikt om jouw product te vinden.
 • Vermeld relevante informatie, technische specificaties en kleuren van jouw product in je productomschrijving.
 • Hou je aan de richtlijnen van Google. Zo mag je in de omschrijving geen gebruik maken van links, informatie over levering of verwijzingen naar andere producten die je koopt.

Naast de beschrijving is de afbeelding van je product ook uiterst belangrijk. Wij raden aan om hier geen stockfoto's te gebruiken die alle andere aanbieders ook kunnen gebruiken. Kies wel voor actiefoto's van personen die je product gebruiken. Zo toon je ook meteen duidelijk de ware grootte van het product. Zo vermijd je vrachten retourzendingen.

Als je titel en productomschrijving goed zit, zien gebruikers die de juiste zoekterm gebruiken je Shopping advertentie verschijnen. Maar hoe zorg je er nu voor dat ze op jouw product klikken en niet op het product ernaast of erboven? Naast creatieve en actieve productfoto's kan je ook spelen met de naam van je bedrijf. Zo kan je momenteel nog tekst-icoontjes toevoegen in je Google Merchant account zoals je hieronder kan zien.

Screen Shot 2015-12-11 at 10.24.40

Dit kan zorgen voor extra visibiliteit en kan jou die extra edge geven tegenover de concurrentie. Waarom bestelt iemand een product bij jouw webshop en niet bij één van je concurrenten? Er zijn vele factoren die hier een invloed hebben.

 • Betrouwbaarheid van je website
 • Aanwezigheid van recensies van klanten op producten
 • Leveringstermijn
 • Prijs
 • Service
 • Aanbod van producten (uitgebreid vs beperkt aanbod)

De betrouwbaarheid van je website hangt vaak samen met je merk. Als je webshop bekend is zoals een Coolblue of Bol.com, zorgt enkel de vermelding van je merk er al voor dat mensen op je Shopping advertentie klikken. Recensies kan je momenteel niet zien in Shopping advertenties. Recensies blijven natuurlijk even belangrijk al zullen ze je Shopping advertenties niet rechtstreeks populairder te maken. Het gedrag van de gebruiker na de klik op jouw advertentie is natuurlijk een heel ander verhaal. De prijs speelt daarentegen een zeer grote rol bij Google Shopping advertenties gezien deze natuurlijk sterk in het oog springt.

Als je een uitverkoop doet op sommige producten in je webshop is Google Shopping hier ideaal voor. Zo zet Google jouw advertentie extra in de kijker als de prijs van dit product in de laatste 30-60 dagen zwaar is gedaald.

All we want for christmas...

De meeste B2C webshops zien hun omzet pieken tijdens de kerstperiode. Daarom is het belangrijk om een geoptimaliseerde Shopping campagne te hebben voor deze periode start. Heb je al een Google Shopping campagne? Optimaliseer jouw kerst gerelateerde producten door de producttitel en -omschrijving aan te passen, een nieuwe foto aan je productpagina up te loaden, ... . Je feed is maar net zo sterk als jouw productpagina's. Investeer daarom in je productpagina's. Coolblue gebruikt deze pagina's perfect om een gebruiker in elk moment van zijn zoektocht aan te spreken. Op elk product vindt je een:

 1. Korte productomschrijving: Voor mensen die het product al kennen en meteen willen kopen.
 2. Uitgebreide productomschrijving: Voor mensen die producten aan het vergelijken zijn en om vindbaarheid te verbeteren.
 3. Recensies: Mensen zijn kuddedieren. Zien ze goede recensies, dan is de kans groter dat ze bij jou kopen.
 4. Cross selling: Verhoog je omzet door aanvullende producten aan te bieden zoals een brandblusapparaat bij een Note 7.
 5. Voor- en nadelen: Som de voordelen maar ook de nadelen kort op. Zo kan een gebruiker sneller vergelijken en kom je bovendien nog extra betrouwbaar over.

Hoe verkoop je meer? Simpel: neem twijfels weg door alleen de belangrijke zaken prominent aanwezig te zetten.

Er is sinds kort ook in België een 'Shopping' tab in Google beschikbaar. Op deze tab zie je een overzicht van alle producten die in Google shopping staan aan de hand van jouw specifieke zoekterm. Zeker voor de kerstperiode is het belangrijk dat je inzet op Google Shopping. We zien bij de meeste e-commerce klanten dat het toevoegen van een Shopping campagne zorgt voor een significante stijging in de omzet.

Ook hier is het natuurlijk cruciaal om een goede strategie te hebben. Als je dezelfde producten verkoopt als een Coolblue of Bol.com, reken dan maar op een hoge cost per click. Als je alleen een niche van de markt bespeelt, is de kans groter dat er minder concurrentie aanwezig is. Er zijn nog enkele schaarse gebieden op Google waar nog geen Shopping ads worden vertoond. Heb je een webshop met hele specifieke producten die niet door veel aanbieders worden verkocht? Belangrijk: voldoet je product aan de Shopping voorwaarden?

Waar wacht je dan nog op! Maak je feed aan en let's go shopping!

Feed rules: DIY

Google wil dat we zoveel mogelijk zelf kunnen doen zonder dat we aan de mouw van onze developer moeten trekken. Na Google Tag Manager, - een handige tool om trackingpixels en scripts toe te voegen aan je website- kunnen we nu ook dynamische wijzigingen maken in de productfeed zelf. Stel dat jouw developer vergeten is om het veld 'product type' toe te voegen aan jouw feed. Dankzij feed rules kan jij velden die wel zijn gedefinieerd, gebruiken om dit veld op te maken.

Voorbeeld: Alle producten met in de <title> 'Koelkast' kan je een rule instellen om het producttype ook 'Huis en tuin > Keuken en eetkamer > Keukenmachines > Koelkasten.' te maken. De rules zijn ook super handig om producten op te delen in categorieën. Je kan alle producten van een bepaalde prijsklasse samen zetten door custom labels te gebruiken.

Screen Shot 2016-10-17 at 17.48.19

In dit voorbeeld hebben we alle producten die duurder zijn dan dan 300 euro samen gezet in de custom label : 'Money'. Dit kunnen we in onze Adwords campagne gebruiken om aparte bids in te stellen voor deze producten. Meestal heb je als ondernemer ook meer marge op de duurdere producten en wil je hier ook meer voor bieden.

Heb je de smaak te pakken? Geen tijd voor de Shopping campagnes op te zetten en te beheren? Wij helpen je graag verder!

Topics: E-Commerce

Ook interessant om te weten