4 Tips voor betere automatische biedingen

Geschreven door op
4 Tips voor betere automatische biedingen

Je campagnebids in handen leggen van de mensen die er baat bij hebben dat je zoveel mogelijk uitgeeft; het lijkt niet echt een goed idee. Spoiler alert, dat is het wél.

Het aanpassen van biedingen is erg arbeidsintensief. Zelfs in kleine campagnes moet je naar zoveel factoren kijken waardoor het moeilijk wordt om dit consistent te doen. Het is één van die acties die een algoritme veel beter kan uitvoeren dan een mens.

Google, Facebook en de andere platformen hebben bovendien veel te verliezen wanneer ze foute keuzes maken. Wanneer je meer verkoopt, spendeer je meer voor hun advertising. Als je ads niets opbrengen, draai je de kraan helemaal toe. Zij zijn zich hiervan bewust.

Je kan je old school handmatige campagnes meteen overzetten naar automatische bids, maar dat zal niet heel erg succesvol zijn. Je moet met een aantal factoren rekening houden om de algoritmes zo goed mogelijk te naar je hand te zetten. Dit is als één van de Premier Google AdWords Partners ons advies:

Meer data zorgt voor betere beslissingen

Je moet minstens 1 conversie per dag halen om te starten met automatische bids. Hoe meer conversies je haalt, hoe beter het algoritme kan inschatten of iemand gaat converteren. Het is een beetje zoals bij camera’s: Hoe meer pixels je hebt, hoe scherper het beeld wordt dat ze vastleggen.

Je kan ook op een conversie optimaliseren die vroeger in de funnel ligt: Het beginnen van de check-out, het openen van het contactformulier... Zo voed je het algoritme met meer gegevens voor een stap die logischerwijs ook meer eindconversies moet opleveren.

Om ervoor te zorgen dat je zeker niet boven je dagbudget gaat, nemen de algoritmes bepaalde keuzes. Ze worden agressiever in het uitsluiten van bids op bepaalde zoekopdrachten wanneer ze met een beperkt budget moeten werken. Zo zorgen ze ervoor dat hun kost per conversie niet te hoog wordt.

Dat wil niet zeggen dat je een onbeperkt budget moet instellen om succesvol te zijn. Je moet er alleen rekening mee houden dat ze minder agressief gaan uitsluiten wanneer je dagbudget voldoende is om het aantal zoekopdrachten te dekken. Zo trek je het aantal potentiële conversies op.

Gebruik altijd de conversiepixels

De automatische biedingen hebben goede data nodig om de juiste beslissingen te nemen. Wanneer je enkel conversies importeert vanuit Google Analytics krijgen ze die info niet. Dat komt omdat Google Analytics enkel kijkt naar wat er nu gebeurt, niet naar wat al gebeurd is. Dat noemen ze Last Click Attribution.

Door gebruik te maken van de conversiepixels verdwijnt dat probleem volledig. Je krijgt niet alleen de last click conversies, je krijgt ook de assisted, view through en cross device conversies mee. Wat zijn al die dingen?

  • Last click: De bron die als laatste voor een bezoek heeft gezorgd krijgt de conversie toegewezen.
  • Assisted: De bron zorgde niet rechtstreeks voor de conversie, maar leverde wel een bezoek op dat zou leiden tot de uiteindelijke conversie.
  • View-Through: De bron zorgde niet voor een klik naar de website, maar er volgde wel een conversie na het bekijken van een advertentie. Dit is een heel belangrijke metric voor alle banner-, Facebook, YouTube en andere videocampagnes.
  • Cross Device: Iemand leerde je kennen via hun smartphone, maar converteerde later via desktop.

Laat de automatisatie beslissen

Bid adjustments gebeuren op basis van veel factoren. Twee belangrijke daarvan zijn de locatie van de gebruiker en het tijdstip van de dag. Die twee factoren heb je ook zelf in de hand, en dat kan een probleem vormen. Niet zozeer door het toevoegen van locaties en tijdstippen, maar door het handmatig uitsluiten ervan.

Wanneer je zelf gaat bepalen dat je niet wil adverteren in Aalst, Peutie, Zwevezele of Genoels-Elderen neem je de mogelijkheid weg dat iemand daar kan converteren. Je beperkt de flow aan data die het systeem slimmer moet maken. Stel dat je gelijk hebt, en dat bezoeken uit Genoels-Elderen altijd in ellende eindigen, dan gaat het algoritme daar zelf rekening mee houden.

Laat het algortime beslissen. Het komt uiteindelijk tot betere conclusies die gebaseerd zijn op meer dan een momentopname en buikgevoel.

Structureer je campagnes rond de verschillende conversies

Vele campagnes zijn gestructureerd rond thema’s: Schoenen, Loopschoenen, Sneakers… Dat kan voor problemen zorgen wanneer de ene adgroup als bedoeling heeft om mensen de site te leren kennen, en de andere echt voor sales moet zorgen.

Daarom structureer je campagnes het beste rond de verschillende conversies. Bij bakermen werken we graag met het See Think Do framework:

  • See: Mensen die nog niet in de markt zijn, maar het wel kunnen zijn.
  • Think: Mensen die een beetje rondkijken naar wat hun opties zijn
  • Do: Mensen die nu meteen willen beslissen.

Elke doelgroep heeft een eigen conversie. Voor See kan dat een product pageview zijn, voor Think een add to cart, en voor Do een sale. Door de verschillende conversies niet door elkaar te laten lopen zorgen we voor cleane data.

Je trekt één lijn wel best gewoon door: Zorg voor heel compacte adgroups of adsets. Door ze niet te breed te maken lever je opnieuw veel cleanere data af. Die best practice blijft dus gewoon bestaan.

Door campagnes in te richten op basis van de conversies die eruit moeten volgen maken we het mogelijk om eenvoudiger en sneller beslissingen te nemen. Door kleine ad groups te gebruiken maken we het mogelijk om te bepalen welke queries werken en welke niet.

Topics: Facebook, Google AdWords

Ook interessant om te weten