Our job is never done - Hoe wij campagnes bangelijk maken (en houden) - Deel 1: AdWords

Geschreven door op
Our job is never done - Hoe wij campagnes bangelijk maken (en houden) - Deel 1: AdWords

Een SEA of Facebook campagne die goed van start gaat, is bangelijk. Maar het is nog bangelijker als een campagne blijft groeien en verbeteren. Dat doet die campagne helaas niet vanzelf. Daarom geven wij je graag tips & tricks van hoe wij onze campagnes blijven optimaliseren. In dit deel bekijken we waarom onze job never done is bij het beheer van onze AdWords campagnes!

SEA campagne?

Een AdWords Search en Display campagne komen in het algemeen qua onderhoud voor een groot deel overeen. Toch zijn er een aantal verschillen. Voor een goed onderhoud van je campagnes houd je best rekening met onze volgende tips.

Search campagne

KEYWORDS

Controleer of de keywords die je hebt toegevoegd aan de campagne het gewenste resultaat opleveren. Wat leveren ze op? Zijn er zoektermen waarvoor je liever niet gevonden wil worden? Voeg dan regelmatig nieuwe negatieve zoektermen toe.

Gebruik verschillende tools om mogelijke problemen op te sporen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld übersuggest om relevante en minder relevante keywords op te sporen. Deze tool is handig als je merkt dat je vaak vertoond wordt voor een bepaald keyword, maar dat de clicks niet volgen.

Breid de campagne verder uit op basis van de resultaten en nieuwe zoektermen uit de campagne. Per ad group kijken wij altijd naar de Search terms die matchten met de keywords. Zo kunnen we nieuwe relevante zoektermen toevoegen en nieuwe keyword combinaties uitsplitsen in nieuwe advertentiegroepen.

ADVERTENTIEGROEPEN en KWALITEIT

Volg ook de resultaten van de individuele advertentiegroepen goed op en schakel uit wat niet werkt. Is de CPC & CTR van een advertentiegroep te hoog en komen er geen conversies uit? Die advertentiegroep kost je dan enkel geld en levert niets op. Uitschakelen is dus de boodschap.

Volg de kwaliteitsscore van de campagne op. Wij doen dit over het algemeen op advertentiegroep niveau. Check of er advertentiegroepen zijn met een lage kwaliteitsscore en laag resultaat. Bekijk of je bepaalde keywords kan verwijderen of uitsplitsen in hun eigen advertentiegroep. Je wil bij voorkeur dat de kwaliteitsscore van je ad group rond de 8/10 ligt.

Volg de advertenties op en zorg regelmatig voor nieuwe teksten. Voorzie ook steeds een aantal variaties. Zo kan je testen welke advertentie goede resultaten oplevert en welke niet. Bekijk of de landingspagina's wel interessant zijn. Mocht de bounce rate bijvoorbeeld enorm hoog liggen, dan is het zeker eens goed om nieuwe landingspagina's te overwegen. Bij de kwaliteitsscore van de keywords krijg je in de interface van AdWords een score voor de landingspagina, de verwachte doorklikratio en de relevantie van de advertentie. 

PAS JE BIEDINGEN AAN

Stuur de Cost per click bids regelmatig bij. Cost per click en kwaliteitsscore gaan hand in hand in de advertentieveiling. Zo blijf je altijd voor op je concurrenten.

Pas op basis van de locatie cost per click adjustments toe. Misschien is een click in Antwerpen je wel meer waard dan een uit het zuiden van Nederland? Hou hierbij ook altijd rekening met de resultaten uit Analytics.

Bid adjustment

Volg een advertentie schedule goed op. Wanneer haal je het meeste resultaat uit het verschijnen jouw advertenties? Werkt je campagne beter tijdens de week? Zijn er dagen die er qua resultaat uitspringen? Ook op basis van tijd van de dag kan je instellingen maken. Test uit, kijk wat werkt en wat juist niet. Let wel op bij accounts met weinig verkeer; ga altijd uit van voldoende data voor je schedule beslissingen neemt.

Display campagne

Heel wat zaken die we al aanhaalden voor het beheer van je AdWords search campagne zijn ook van toepassing op de display campagnes. Hieronder nog enkele specifieke aanbevelingen voor je display campagnes.

• Bekijk waar de ads in het Display netwerk zijn verschenen. Verschijnen we op relevante websites, apps,...?
• Schakel op basis van bovenstaande conclusies topics en placements uit. Dit kan op campagne of adgroup niveau.
• Omgekeerd kan je specifieke placements die heel goed presteren apart gaan targeten.
• Zet op een rijtje welke interesses werken en welke niet. Minder relevante interesses schakel je beter uit.
• Maak steeds combinaties van targetingmogelijkheden (Topics EN Interesses, Keywords EN Topics)
• Check ook de resultaten van je keyword targeted advertentiegroepen.
• Doe hetzelfde met je remarketing audiences. Ga je te breed of net te nauw?
• Bekijk ook hier weer welke advertenties en banners werken en welke niet. Herschrijf de teksten als de advertentie minder relevant is. 
• Volg op waar we het best scoren. En dan bedoelen we; kijk eens in de demographics. Welke leeftijd hebben de bezoekers? Bereiken we meer mannen of vrouwen? Hoe converteren deze groepen?

Demographics display

Topics: Adverteren, Online Marketing

Ook interessant om te weten