En waarom gebruik jij geen UTM-tags?

Geschreven door op
En waarom gebruik jij geen UTM-tags?

UTM, wtf?

De term UTM tag stamt nog uit het tijdperk voordat Google Analytics Google Analytics was. UTM staat voor Urchin Tracking Monitoring en geeft extra informatie mee aan Google Analytics. Ondanks het feit dat UTM tags al langer meegaan dan Facebook zien we ze nog vaak niet, te weinig of foutief ingezet worden.

De URL waar je naar stuurt blijft dezelfde, maar achteraan zit een stukje extra informatie waardoor Google Analytics weet wat volgens jou de verkeersbron is:

utm tags

Wat gebeurt er als ik geen UTM-tags gebruik?

Als je verschillende campagnes hebt (nieuwsbrieven, banner-campagnes die niet via Google AdWords verlopen, Facebook-advertising, Twitter-advertising,...) mag je het grootste deel van je Google Analytics-cijfers en rapporten in de vuilbak smijten. Klinkt grof, maar zonder UTM-tags komen Facebook-campagnes ook binnen als "normaal" sociaal verkeer en worden al de andere kanalen als direct verkeer gemeten.

Lopen er verschillende campagnes tegelijk, dan kan je volgende vragen waarschijnlijk niet beantwoorden door alleen in Google Analytics te kijken:

 • Welke campagne bracht de meeste bezoekers?
 • Welke campagne had de hoogste bounce rate?
 • Welke campagne leverde de meeste conversies op?
 • Welke Facebook-advertentie zorgde voor de meeste conversies?

Please, leer mij alles over UTM tags

Vooraleer je parameters gaat aanmaken moet je het verschil kennen tussen bron, medium, campagne, term en inhoud. Deze benamingen worden ook in Google Analytics gebruikt en zorgen ervoor dat je campagnes onder de juiste noemer/categorie komen te staan. De parameters met een asterix* zijn verplicht in te vullen, de anderen zijn optioneel.

1. Bron*

Je bron is het makkelijkste te benoemen. Stel jezelf de vraag: van waar komen de bezoekers? Mogelijke antwoorden: facebook, twitter, mailchimp, handtekening (wanneer je je e-mailhandtekening wilt taggen, zeker een aanrader), nieuwsbrief...

2. Medium*

Het medium dat je invult is de overkoepelende term van verschillende bronnen. Enkele voorbeelden:

 • cpc = betalende zoekopdrachten (Google, Bing, Yandex, Yahoo,...)
 • email = nieuwsbrieven, e-mailhandtekening
 • banner = bannercampagnes die niet via Google verlopen (HLN.be, facebook,...)
 • affiliate = je verschillende affiliate partners
 • offline = QR-codes, folders met bit.ly of andere verkorte links,...

3. Campagne*

Over welke campagne gaat het hier? Heb je een mailing verstuurd over een bepaalde promo gebruik dan zomerpromo_2016. Wanneer je een nieuw product in de markt wil zetten is lancering_productX misschien beter.

4. Term

Dit wordt meestal gebruikt om zoekwoorden te taggen, maar je kan hier ook je targeting-criteria of beschrijving van je doelgroep op Facebook in kwijt.

5. Inhoud

Heb je verschillende advertenties in een campagne lopen? Door elke advertentie een andere UTM-parameter mee te geven kan je zien welke visual of tekst beter converteert of meer aandachtige bezoekers naar je website trekt.

UTM, let's go!

Vooraleer je in het wild UTM-tags gaat aanmaken en implementeren zijn er enkele zaken die je best in het achterhoofd houdt:

 • Vermijd CAPS: in Analytics is Email niet hetzelfde als email. Door geen hoofdletters te gebruiken, ga je hier ook geen fouten in maken
 • Wees consistent: gebruik je facebook/banner voor je betalende advertenties, doe dit dan altijd en wissel het niet af met facebook/social
 • Wees consequent: tag AL je campagnes, nieuwsbrieven,...
 • Gebruik geen UTM-tags in organische Facebook-posts (dit gaat conflicteren eens je begint te adverteren met UTM-tags)

Uiteraard ga je nu ook elke Facebook-advertentie willen taggen. Facebook heeft hier speciaal een vak voor voorzien in de opbouw van je advertentie

Facebook UTM tracking

bakerMEN, you're too good for us!

Wij hebben een Google Drive Spreadsheet aangemaakt dat je kan downloaden/kopiƫren en zelf kan gebruiken om snel te taggen. In het document vind je ook enkele voorbeelden terug, zoals wij ze meestal gebruiken.

 

Topics: Analytics

Ook interessant om te weten