(Not Provided) in Google Analytics

Geschreven door op
(Not Provided) in Google Analytics

In november 2011 voerde Google een wijziging in zijn privacy beleid door. Data over het zoekgedrag van surfers op een beveiligde verbinding zou niet langer doorgegeven worden aan externe websites. Concreet betekent dit dat Google de zoektermen niet langer doorgeeft van het zoekverkeer dat op jouw website terecht komt via een beveiligde HTTPS-verbinding. Al dit verkeer wordt in Google Analytics geklasseerd onder de term "not provided".

Meer als 1/3e gaat verloren

Een studie van Optify toonde afgelopen maand nog aan dat dit grote gevolgen heeft voor de beschikbare data in Google Analytics. Zo is het aandeel van de Not Provided zoekopdrachten nog altijd in stijgende lijn. De studie berekende dat maar liefst 39% van de organische bezoekers ondertussen onder die 'not provided' vallen. Op de bakerMEN website loopt dit op tot 50% van het organisch zoekverkeer.

Dit betekent dat je als marketeer heel wat handige data misloopt. De analyse van het zoekgedrag van je bezoekers geeft je namelijk heel wat inzicht in de denkwijze van je klanten. Zo kan je toekomstige marketing boodschappen afstemmen op dat zoekgedrag. Als je echter meer als een derde van deze data verliest, wordt de betrouwbaarheid van de data ook kleiner.

Wie zijn de 'not provided' bezoekers?

De not provided bezoekers zijn mensen die ingelogd zijn met een Google account. Zij zoeken dan op Google immers automatisch via een https verbinding. Maar ook mensen die rechtstreeks surfen naar https://www.google.com vallen hieronder. Net zoals personen die altijd via een beveiligde verbinding surfen.

Dat het aandeel van dit soort bezoekers stijgt is niet verwonderlijk. Google is het laatste jaar immers erg actief geweest met het uitbreiden van zijn Google+ netwerk en de verplichte aanmaak van een gmail account. Denk maar aan de integratie van een +1-knop in heel wat websites. Dit maakt natuurlijk dat ook steeds meer mensen ingelogd zijn terwijl ze op het internet surfen. Weinig personen melden zich elke keer opnieuw af.

De gevolgen van "not provided" keywords

Doordat er keyword informatie over meer dan 30% van het organische bezoekverkeer verloren gaat is het moeilijker om juiste conclusies te trekken. Bovendien kan je in SEO rapporten ook niet echt gaan vergelijken tussen nu en vorig jaar. Het aandeel not provided keywords zal immers sterk toegenomen zijn, waardoor je totaal aantal keywords misschien afgenomen is. Terwijl dit niet perse het geval is!

Bovendien is het ook zo dat je er niet automatisch van uit mag gaan dat de trends die je waarneemt in de weergegeven zoektermen ook wel zullen terug komen in de 'not provided'-groep. Wie weet is die 'not provided'-groep juist een specifieke doelgroep met een ander zoekgedrag dan de rest van je bezoekers. Mijn gevoel zegt me immers dat Gmail-gebruikers eerder mannelijke, ervaren computergebruikers zijn, jonger dan 50 (is er eigenlijk al eens onderzoek gedaan naar het profiel van Gmail gebruikers?).

Omgaan met Not Provided-data

Aangezien het er niet naar uitziet dat Google de klok zal terug draaien, kunnen we maar beter leren omgaan met die "onbekende" data. Hoe haal je hier toch nog zoveel mogelijk informatie uit?

Kijk naar de landingspagina

Je kan het keyword zelf niet meer te weten komen, maar je kan wel het topic achterhalen. Door na te gaan op welke landingspagina een 'not provided'-bezoeker terecht gekomen is weet je ongeveer waarnaar er gezocht werd.

Om dit te controleren klik je door op het not provided keyword. Vervolgens selecteer je als second dimension 'Landing Page'. Zo krijg je een overzicht van al de landingspagina's van je not-provided bezoekers. Hierdoor kan je bepaalde topics beginnen afleiden. Als bijvoorbeeld blijkt dat er 150 'not provided'-bezoeken waren op je pagina over website design weet je dat deze bezoekers gezocht hebben op een term gerelateerd aan website design.

Als je hier nog dieper op wilt ingaan kan je even nagaan voor de landingspagina in kwestie welke zoektermen er wel bekent zijn. Ga naar Site content, landingspagina's en klik door op de landingspagina die je wilt onderzoeken. Stel vervolgens keyword in als secondary dimension en je kan nagaan waarvoor deze landingspagina zoal gevonden wordt.

Je kan dit proces ook automatiseren met de handige Google Analytics filter van Dan Barker.

Schakel Webmaster Tools in

In Webmaster Tools kan je ook een overzicht van je zoekopdrachten opvragen. Door deze data te combineren met de data uit Google Analytics kan je een deel van je not provided keywords achterhalen.

Hoe dit juist in het werk gaat is duidelijk beschreven door Ben Goodsell op Search Engine Watch. Opgelet: dit is een bezigheid die wel wat tijd en moeite vraagt.

Topics: Analytics, Search Engine Optimisation

Ook interessant om te weten