Audiences, het geheime wapen van Adwords?

Geschreven door op
Audiences, het geheime wapen van Adwords?

Eind februari gingen we met twee dudes naar Google, waar we meer te weten kwamen over audiences. Na al die informatie te laten bezinken, besloten we om hier een blogpost over te schrijven. Een blogpost over Google Audiences, Data-Driven Transformation & Consumer shifts. Grote, zware woorden voor mensen die geen online marketing nerds zijn. So let's elaborate.

Consumer shift


"Consumers are more curious, more demanding, and more impatient than ever. They expect businesses to know what they want and need in every moment. " - Google

Consumenten dezer dagen verwachten erg veel van bedrijven. Ze willen snel geholpen worden en ze willen dat bedrijven hen kennen om uiteindelijk ze overal te kunnen verbluffen. Bedrijven die

 • consumenten begrijpen;
 • hun gedrag kunnen voorspellen &
 • tegemoet kunnen komen aan de behoeften van deze consumenten

zullen in de toekomst grote successen kennen.

First things first: audiences helpt bedrijven met het maken van betekenisvolle connecties met de doelgroep én zo relevante ads te kunnen tonen aan de juiste mensen. Een grote stap vooruit inzake audience-based marketing dus.

Audience-based marketing

Waarom zou je dit soort marketing moeten gebruiken? Het online pad waar de consumenten vandaag de dag op wandelen, wordt meer en meer complex. 90% van de consumenten gebruikt meerdere schermen om hun doelen te bereiken en dit is niet het meest simpele om te volgen en analyseren. De sleutel tot succes is om doorheen de reis die de consumenten beleven om tot hun doel te komen, de juiste ads te tonen die hen aanzetten om bepaalde dingen te gaan doen. Online marketing geeft bedrijven de kans om dit te doen.

3 pijlers

Een duidelijke, alomvattende, audience strategie kan bereikt worden door het gebruik van 3 pijlers.

 1. Identify
 2. Re-engage
 3. Expand

Als eerste zullen we de doelgroep indentificeren: weet wie uw doelgroep is en gebruik dit als een strategisch gegeven (identify). Daarna tonen we hen de juiste en actieve boodschappen op elk moment dat belangrijk is (re-engage), om zo klanten te gaan binden. Tenslotte zoeken we ook nieuwe consumenten, consumenten waarmee we nog nooit geconnecteerd hebben maar wel gebaseerd zijn op bestaande consumenten (expand).

Google Audience Solutions

Google kan ons met dit alles gelukkig vooruit helpen. Zij bieden een grote reach aan, op verschillende platformen en apparaten zodat bedrijven makkelijk online kunnen connecteren met hun klanten. Ze gebruiken ook Machine Learning, een onderdeel van AI. Het is een vorm van data analyse dat patronen zoekt en op basis van deze data en patronen beslissingen maakt. Google gebruikt dit om waardevolle inzichten te verwerven.

Hierdoor kunnen wij het volgende:

 • Miljoenen potentiële klanten op verschillende platformen en apparaten bereiken;
 • Prospects die actieve intentie tonen om jouw product te kopen of te engageren met jouw merk bereiken;
 • Advertenties naar potentiële klanten gaan personaliseren.

 

Fases in de full funnel

 

funnel copy

In elke fase van de full funnel kunnen we verschillende soorten targeting inzetten. In de SEE fase kunnen we gaan werken met demografische gegevens. Dit is helaas niet genoeg. Als we puur demografisch targeten zitten Prins Charles en Ozzy Osbourne in dezelfde doelgroep: Ze zijn geboren in hetzelfde jaar, allebei mannen en spenderen beide veel tijd in Londen. Maar je wil ze waarschijnlijk niet beide bereiken met dezelfde boodschap.

In de THINK fase gaan we gebruik maken van affinity en in-market audiences alsook custom intent.

In de DO fase zetten we in op similar audiences om mensen gelijkaardig aan onze klanten te targetten.

De laatste, maar absoluut niet de minste belangrijke fase is de CARE fase. Hier maken we best gebruik van Display remarketing, search remarketing en customer match.

Theorie in praktijk

De Audience workshop van Google past perfect in wat we meer & meer doen: de hele customer journey van onze verschillende persona's in beeld brengen en op basis daarvan de juiste kanalen inzetten.

Enkele zaken die we doen om onze doelgroepen beter te begrijpen en bereiken

 • Remarketing-lijsten inzetten om te zien hoe het AdWords zoek- en klikgedrag van websitebezoekers verschilt met mensen die ons nog niet kennen
 • Een aangepaste boodschap tonen aan mensen die in een remarketing-lijst zitten
 • Op iets bredere keywords inzetten voor remarketing-lijsten

Vragen? Bij bakermen kan je terecht met al jouw vragen omtrent Google Audiences en veel meer. Wij delen met veel plezier onze expertise!

 

 

Topics: Adverteren, Google AdWords, Google

Ook interessant om te weten