Back to school voor webshops

Geschreven door op
Back to school voor webshops

 

Aaaaah! De vakantieperiode is aangebroken.

Zalig zomerweer, gezellige barbecues tot in de late uurtjes, een festival meepikken of een exotische reis. Een welverdiende vakantie, maar als ouder heb je ook nog heel wat verantwoordelijkheden en moet je op tijd voorbereid zijn.

De back-to-school periode is, op de feestmaand december na, de meest gunstige verkoopperiode.
De ideale gelegenheid voor e-commerce bedrijven om online te knallen. Wie bij de term back-to-school automatisch aan september denkt, heeft het mis want dan is het eigenlijk al te laat. 

Een Google survey brengt aan het licht dat 2 van de 5 van de back-to-school shoppers al op zoek gaat naar producten nog voor de zomervakantie begint.

Hier zijn twee redenen voor.

 1. Wie de schoolaankopen voor de kinderen gaat doen krijgt of maakt meestal de aankooplijst alvorens de vakantie start.
 2. Tijdens de vakantieperiode gaat een grote hap van het budget al naar reizen en vrije tijd.

WAAR ZOEKEN MENSEN ONLINE NAAR?

 • 67,4% zoekt naar electronica
 • 56,8% zoekt naar kinderkledij
 • 51,5% zoekt naar sportartikelen
 • 50,8% zoekt naar schoolbenodigdheden

Bron: Google Consumer Survey 2017 | 301 responses | “Welke artikelen koop je online of heb je weleens online gekocht?”

Het is niet zo dat enkel verkopers van schoolbenodigdheden baat hebben bij deze belangrijke periode.

Zo zullen sportartikelen op gebied van zoekgedrag een gelijkaardige tendens vertonen als schoolbenodigdheden, omdat de kalenders van hobby- en sportclubs vaak gelijk lopen met schoolkalenders.

Mensen zoeken ook vooral producten met een interessante prijs. Hou hier zeker rekening mee wanneer je advertenties voor je campagnes opmaakt.

HOE ZOEKEN MENSEN ONLINE NAAR je PRODUCTEN?

In België gebeurt bijna de helft van de back-to-school zoekopdrachten via een mobiel toestel. Producten worden in de fysieke winkels heel dikwijls nog opgezocht voor meer informatie of om prijzen te vergelijken. Verder grijpen we alsmaar meer naar mobile om:

 • Product reviews te lezen
 • Shopping lijsten aan te maken
 • Deals op te zoeken
 • Openingsuren te raadplegen
 • Directe aankopen via mobile uit te voeren

Het spreekt voor zich dat mobile users een belangrijke doelgroep zijn die je absoluut niet mag vergeten.

TIMING IS EVERYTHING

Om je back-to-school campagne te doen scoren, is het cruciaal om je timeline op te bouwen rond bepaalde momenten.

Zo kan je de strategie indelen in 4 fases

FASE 1: RESEARCH (VOOR JUNI)

Shoppers beginnen rond deze periode aan hun research naar schoolproducten. Ze zijn op dit moment misschien nog niet klaar om je product te kopen, maar de websites die ze nu bezoeken zijn diegene die ze gaan bezoeken wanneer ze er wel klaar voor zijn. Het is dan ook zeer belangrijk om deze te bereiken en hen tijdens hun research je producten te kunnen voorschotelen.

 • Zet bij je campagnes meer in op algemene maar relevante zoektermen om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken.
 • Zet je bestsellers in de kijker. Wat waren de bestsellers vorig jaar en wat kan je dit jaar meer pushen?
 • Push je duurdere producten. In deze fase hebben de meeste mensen nog het grootste budget.
 • Zorg er voor dat je website mobile friendly is. In de researchfase willen mensen echt niet te lang wachten op een website die te traag laadt of die niet mobile responsive is.

FASE 2: INTERESSE (VANAF JULI)

Als je fase 1 goed hebt voorbereid, zal dat zijn vruchten afwerpen in fase 2. Shoppers brengen in deze fase meer tijd door in je webshop. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de meest bekeken producten. Met deze info kan je je remarketing lijsten aanvullen, waardoor je meer inzicht krijgt in je doelgroep om zo persoonlijker én kostenefficiënter te adverteren tijdens de piekmomenten.

Enkele remarketing tips:

 • Kijk lang genoeg terug. Spits je niet enkel toe op deze periode. Mensen die in het voorjaar je website hebben bezocht kunnen perfect geïnteresseerd zijn in producten die je dit najaar aanbiedt.
 • Wist je dat Facebook een top-visitors remarketing-lijst heeft? Raadpleeg zeker deze schat aan informatie wanneer je remarketinglijsten gaat inzetten. Je kan hier bijvoorbeeld filteren op hoelang iemand op je website heeft vertoefd, het bedrag dat iemand heeft uitgegeven op je website, mensen die een specifieke pagina hebben bezocht, en nog veel meer!
 • Pas in deze fase je advertentieteksten aan voor de doelgroep die je terug wil bereiken. Zorg er voor dat de tekst niet passief maar actief is en een duidelijke Call-to-action bevat. Je wil per slot van rekening je doelgroep aan zetten tot actie.
 • Blijf voortdurend updaten. Deze fase zal voor veel impressies zorgen. Pas je campagne regelmatig creatief aan om de interesse van je doelgroep te blijven aanwakkeren.

FASE 3: AANKOOP PIEK (MIDDEN AUGUSTUS)

In deze periode worden de meeste aankopen gedaan. Waar die koopintentie ook mag plaats vinden, DAAR moet je op dat moment aanwezig zijn! Bekijk ook welke targetingopties je nog niet hebt opgenomen in je strategie. Mensen die je tijdens deze fases bereikt, kan je achteraf opnieuw bereiken. Niet alleen in september, denk maar aan Black Friday of de eindejaarsperiode.

Zorg steeds voor aanvullende informatie die je advertenties duidelijk en concreet maken, maar vergeet vooral de call-to-action niet.

FASE 4: DE LAATSTE KANS (EERSTE WEEK VAN SEPTEMBER)

De laatste kans om te verkopen. Hier tracht je vooral de mensen te bereiken die hun schoolaankopen tot de laatste moment uitstellen, het gewoonweg vergeten zijn of prijsgevoelig zijn. Het gebruik van remarketinglijsten zorgt er voor dat je je advertenties kunt tonen aan mensen die je website al hebben bezocht, maar geen aankopen hebben gedaan. Wees slim in je communicatie: koppel er een urgentie aan.

 • Leg de nadruk op de gelimiteerde beschikbaarheid van je producten.
 • Een overtuigende call-to-action en aantrekkelijke kortingen kunnen twijfelaars over de streep trekken.
 • Targeten op geografische locatie biedt je de mogelijkheid om mensen te bereiken die zich in een straal van X kilometer rond je fysieke winkel bevinden. Bijvoorbeeld last minute shoppers die op hun smartphone nog snel een geschikte winkel zoeken voor hun aankopen.

De back-to-schoolperiode, duidelijk een periode vol mogelijkheden en opportuniteiten waar je zeker gebruik van moet maken. 

Ben je op dit moment nog steeds niet bezig met je marketing voor de aankomende schooljaar?
Dan is het NU tijd voor actie!

Verbeter de SEO score van je website

Topics: Adverteren, E-Commerce

Ook interessant om te weten