Communicatie is geen on-off button


Leestijd: 2 minuten

Geschreven door op
Communicatie is geen on-off button

 

Niemand weet hoe lang de lockdown nog zal duren. De onwetendheid knaagt, en daaruit volgen drastische beslissingen. Economische werkloosheid, gesnoeide (communicatie)budgetten, tijdelijk bevroren ambities… maar is dat nodig? We onderzoeken de impact van een crisis op communicatie en geven je gericht advies.

Adjust, don’t pause

Meteen alle communicatie en marketing op een extreem laag pitje zetten is strategisch niet zo’n goed plan. Duidelijke, empathische communicatie is nu juist belangrijker dan ooit. Zoals we eerder aanhaalden, zal het ook moeilijker zijn om een achterstand in communicatie goed te maken nadat alles weer in z’n plooi valt. Bovendien kan je op dit moment een competitief voordeel behalen ten opzichte van je concurrentie. De concurrentie is laag dus jouw share of voice wordt logischerwijze groter.

Business as unusual

Desondanks is het ook niet de bedoeling om alles z’n gewone gangetje te laten. Stem je boodschap af op de huidige context. Een context waarin mensen bang zijn om ziek te worden, naasten te verliezen en geen zekerheid hebben over hun (toekomstige) inkomsten. Een advertentie als ‘Koop nu je favoriete zomeritems’ of ‘Spring binnen in een van onze winkels’ kan al snel in het verkeerde keelgat schieten. En zulke reacties wil je ten alle koste vermijden. Hoe?

We geven je graag enkele tips mee die je na het lezen van deze blog meteen kan toepassen:

  • Controleer alle communicatie en campagnes op formuleringen die kunnen provoceren en pas aan waar nodig. Speel de advocaat van de duivel en wees kritisch. ‘Koop nu je favoriete zomeritems’ kan bijvoorbeeld aangepast worden naar ‘Homeworking in stijl, ontdek onze nieuwe items’.

  • Pauzeer alle campagnes die fysieke winkelbezoeken stimuleren. Verwijs door naar je website, webshop, Kortom, hoe ze jou wél kunnen bereiken.

  • Verlaag het budget van je communicatie en/of marketingcampagnes die focussen op verkoop en gebruik deze tijdelijk om je branding campagnes te versterken.

  • Laat je klanten weten welke impact jouw bedrijf ondervindt. Communiceer proactief en wees open en transparant over aangepaste openingsuren of voorzorgsmaatregelen. Klanten zitten er bijvoorbeeld heus niet mee in dat hun pakketje er wat langer over doet, maar ze weten het graag op voorhand.

  • Zorg ervoor dat je website up-to-date is met de vernieuwde openingsuren of tijdelijke acties of initiatieven die je onderneemt. Deel dit ook via je social media kanalen want niet iedereen surft dagelijks naar jouw website.

  • Check ook even of de openingsuren in Google My Business up-to-date zijn.

  • Verleg je focus op e-commerce en spoor je klanten aan om online aan te kopen. Heb je geen webshop? Het ideale moment om hier eens over te brainstormen.

  • En last but not least: Keep things positive! Laat zien welke initiatieven en stappen je onderneemt om je business up-and-running te houden en hoe je anderen (zorgverleners, klanten, werknemers, concullega’s) ondersteunt.

Het is alles behalve evident om in deze tijden de juiste tone of voice te vinden en op een gepaste manier met de huidige omstandigheden om te gaan, maar better safe than sorry.

Blijf niet bij de pakken zitten

We horen jullie al luidop denken. Hoe kan ik mijn marketing en communicatie verder zetten als heel het bedrijf gesloten is? Het antwoord daarop is (niet zo) simpel: spring creatief om met je core business, en bedenk manieren om toch nog een meerwaarde te kunnen bieden voor klanten.

Zo kwam Jupiler bijvoorbeeld met het idee om mensen die verjaren tijdens de lockdown 10 gratis glazen te schenken. Sportclub ‘t Eilandje verhuist zijn hele sporty spice community naar Youtube met work-outs en livestreams. Talloze cadeaubon acties voor lokale handelaars schieten als paddenstoelen uit de grond. En zo kunnen we wel eventjes doorgaan.

Er was nooit een betere tijd voor content

Ten slotte heeft iedereen meer tijd dan ooit om zichzelf bij te scholen en media te consumeren. We spenderen ook veel (online) tijd met familie, vrienden en eender wie ook deel uitmaakt van jouw #quarantainecrew. So be meaningful: deel jouw kennis, entertain mensen en deel hun daily struggles. Talloze bedrijven deden je het al voor, nu jij nog.

Kortom, blijf niet bij de pakken zitten en verdwijn zeker niet van de radar. Want uit het oog, is uit het hart. Het is misschien een oud spreekwoord, maar de wijsheid die het bevat is van alle tijden en situaties.

 

Nood aan meer inspiratie voor marketing in moeilijke tijden? Wordt deel van de lockdown-lijst en ontvang onmiddellijk inzetbare inzichten en praktisch advies, een keer per week.

Stuur me de tips

 

Topics: Online Marketing, content, communicatie

Ook interessant om te weten