De 7 Online Marketing Trends die brokken gaan maken in 2020


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
De 7 Online Marketing Trends die brokken gaan maken in 2020

Als Online Marketing Bureau is het voor bakermen van grenzeloos belang om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen, technieken, best practices en trends binnen online marketing, ook in 2020. Sterker zelfs, we doen ons best om voor te blijven op de kronkelende curve van what's what binnen digitale marketing.

Zoals dat hoort aan het begin van een jaar staken we de knappe koppen bij elkaar en kwamen we met een lijstje van de 7 trends waarvan wij denken dat ze in 2020 de grootste impact gaan hebben.

1. Meer integratie van inbound en performance

Inbound marketing en performance marketing staan filosofisch diagonaal zowat tegenover elkaar. De ene bouwt langzaam vertrouwen op door het delen van waardevolle content en kennis om zo klanten naar zich toe te trekken. De andere duwt advertenties in het gezichtsveld van potentiële klanten om zo op korte termijn resultaten te genereren.

Deze marketingdisciplines worden vaak in vacuum beoefend, terwijl we net de sterkste resultaten zien wanneer we ze complementair inzetten. We weten namelijk als marketeers al lang dat klanten doorheen verschillende emotionele fases gaan in hun kooptraject, en tijdens deze fases ook gevoelig zijn voor verschillende boodschappen en manieren van benadering.

Een klant die zich nog maar net bewust is geworden van de nood aan een product of oplossing is nauwelijks vatbaar voor "koop nu" advertenties. Het is in dat geval veel effectiever om een sterke cluster page of pillar page op je website te hebben, waar de klant zich vrijblijvend kan informeren over de aard van zijn probleem, en eventueel zijn gegevens kan achterlaten in ruil voor een e-Book of checklist.

Later kan de klant opnieuw bereikt worden via onder andere betaalde advertenties, om zo beïnvloed te worden ten voordele van je merk. Wanneer we weten dat de klant deze advertenties een bepaald aantal keer gezien heeft of er zelfs op geklikt, is het tijd om hem over de streep te trekken: we bieden zowel via e-mail als via Facebook en Instagram een tijdelijke kortingscode aan. Bam, verkocht!

2. SEO wordt menselijker

Google sleutelt op dagdagelijkse basis aan het algoritme dat bepaalt welk resultaat je te zien krijgt wanneer je iets opzoekt. Bijvoorbeeld: "hoe groei ik mijn bedrijf met online marketing?". Maar soms worden door de internetgigant ook grote Core updates uitgerold die serieuze verschuivingen teweeg brengen. Het meest recente voorbeeld daarvan is de Bert update, volgens Google zelf de grootste verandering in vijf jaar.

Wat doet een Bert zoal, naast Ernie tevergeefs vertellen dat ie een banaan in z'n oor heeft? Ervoor zorgen dat Google zoekopdrachten in "mensentaal" beter kan begrijpen. Concreet: Google heeft zodanig veel vordering gemaakt met het trainen van hun neurale netwerken in het verwerken van natuurlijk taalgebruik, dat het zoekalgoritme nu veel beter volzinnen en vragen kan interpreteren en beantwoorden.

Gedaan dus met teksten op een onnatuurlijke manier vol te proppen met keywords om de zoekrobotjes van Google te paaien. Zoekmachines worden in de eerste plaats gebruikt door mensen. Die mensen willen niet de meest relevante keywords op hun zoekopdracht zien, maar wel de juiste antwoorden op hun vragen, noden of problemen.

3. Voice Search blijft groeien

Wie wint er het meeste bij de Google Bert update? De steeds sneller groeiende hoeveelheid gebruikers van Voice Search. Het vermogen van Siri, Google Assistant en Cortana om verbale verzoeken vlot te verwerken heeft een goed genoeg niveau bereikt om de gemiddelde gebruiker over de streep te trekken. Studies van Nielsen, Gartner en Comscore voorspellen een Voice Search percentage van 30% tot 50% van alle zoekopdrachten tegen eind 2020.

voice-search-zit-in-de-lift

Bovendien worden digitale assistenten ook steeds populairder. In de Verenigde Staten zijn de Amazon Echo en Google Home al enige tijd mainstream ingang aan het vinden (1 op 3 gezinnen had een slimme assistent in 2019), en steeds meer Belgen beginnen zich nu ook een home assistant aan te schaffen. Dit zorgt voor alleen maar meer gesproken opdrachten, waarvan een stijgend percentage niet louter over informatie maar onmiddellijke aankopen gaat.

Voor bedrijven die willen profiteren van deze trend is het heel belangrijk om pagina's en inhoud te voorzien die een goed antwoord bieden op de vragen die steeds meer consumenten aan hun smart phones en smart assistants stellen.

4. Kwantitatieve content marketing is dood

Content marketing is al jarenlang aan een stevige opmars bezig en toont geen tekenen van vertraging; de totale globale waarde van de sector aan het einde van 2021 wordt geschat op 412,88 miljard dollar. Dat is bijna dubbel zo veel ten opzichte van begin 2016. Logisch ook, want content marketing is:

  • goedkoper dan traditionele alternatieven
  • erop gefocust vertrouwen bij de klant op te bouwen, wat voor betere conversiepercentages zorgt
  • een effectieve manier om brand awareness op te bouwen

Toch liep content marketing lang in kinderschoenen. Er werd te veel content geproduceerd, en die was vaak van een lage kwaliteit. Bovendien had veel van die content geen duidelijk doel, geen plaats in een bredere strategie, en was de resulterende ROI moeilijk te duiden - of zelfs afwezig.

Daar kwam in 2019 duidelijk verandering in, een trend die zich enkel verder zal zetten in 2020. Wie wil scoren produceert minder stukken content van een hogere kwaliteit, en zet meer in op strategie en verdeling. Een steengoede video is waardeloos als niemand kijkt, en nog veel belangrijker: koopt.

5. Bezit je eigen kanalen en publiek

Het moet je maar overkomen: je spendeert jaren aan het opbouwen van een killer Facebookpagina voor je merk, om te constateren dat je organische bereik en engagement van de ene dag op de andere keldert. Dit terwijl de content die je via je Facebookpagina deelt met je doelgroep niet aan kwaliteit heeft moeten inboeten, integendeel. Extreem frustrerend, maar helaas geen geïsoleerde trend.

Google bijvoorbeeld, is aan het experimenteren geweest met "Zero click results": een antwoord bieden op een zoekvraag zonder dat de gebruiker verder moet klikken. Denk bijvoorbeeld aan featured snippets of My Business blokjes.

Dit soort bewegingen van grote platformen zet sommige bedrijven aan om hun eigen kanalen te creëren. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: stuur je klantenbestand regelmatig bangelijke emails, of maak een private whatsapp groep wanneer je minder klanten hebt met een hogere individuele waarde.

6. Online adverteren om lokaal te verkopen

Het aantal zoekopdrachten op mobiele toestellen dat een een combinatie van de termen "te koop" en "dichtbij" of "in de buurt" bevatte is sinds 2017 elk jaar met 250% gestegen. Dit zijn cijfers voor de V.S. van Google, maar je mag er zeker van zijn dat er ook in België zich vergelijkbare trendlijnen aftekenen.

Consumenten gebruiken steeds vaker hun slimme telefoon om on the go naar een product te zoeken. Sorry Coolblue, in deze tijden van instant gratification is "voor middernacht besteld, morgen in huis" soms niet goed genoeg.

lokaal-shoppen

Een kattenbak verschonen bijvoorbeeld, kan een extreem dringende zaak zijn. Dus bij tijden ben je genoodzaakt om op weg naar huis van het werk nog snel even nieuwe vulling op te pikken. En dat wel met zo weinig mogelijk omweg en tijdsverlies. Meer en meer mensen grijpen in dit geval naar hun smartphone.

Hoe kan je als bedrijf hier op inspelen? Simpel. Met de local catalogue ads van Google, bijvoorbeeld.

7. StrategiC EN CREATIVE wordEN steeds belangrijker

Artificiële intelligentie is dé emerging technology  van de twenty twenties. Zelflerende machines klaren bliksemsnel lastige klussen zoals het verwerken van grote hoeveelheden complexe gegevens. Een enkel persoon gewapend met krachtige digitale tools kan bergen werk verzetten, of zelfs volledig automatiseren.

Daarnaast zijn sommige marketingtools zo gebruiksvriendelijk geworden dat je zelfs zonder technische kennis aan de slag kunt met eenvoudige campagnes. Langzaam maar zeker verdwijnen alle saaie en repetitieve taken, en blijft er enkel nog strategie en creatie over. En laat dat nu net onze kracht zijn.

Als je meer info wil over de bovenstaande trends of als je het wil hebben over jouw campagnes en hoe die nog bangelijker kunnen? 

Contacteer de online marketing dudes

Topics: Inbound Marketing, sociale media, content, Google Ads, SEO

Ook interessant om te weten