De gids naar succesvolle blogs

Geschreven door op
De gids naar succesvolle blogs

Herinner je je nog die ene blogpost die enorm goed presteerde? Herinner je je nog hoe je tevergeefs het succes van die blog hebt proberen evenaren? Pijnlijk … In dit artikel bieden we je een uitstekende tool aan om de succesformule van je blogs te ontrafelen en opnieuw in te zetten.

Er zijn al talloze blogs geschreven over hoe je een bangelijke blog moet schrijven. Vaak worden er niet-context gebonden factoren als actief woordgebruik, het gebruiken van de 5W’s & H in je inleiding en het vermijden van oubollig Nederlands aangehaald. So mainstream …

Wij bij bakermen hebben de gewoonte om het vanuit een andere invalshoek te bekijken, mét context gebonden factoren. Wat voor het ene bedrijf werkt, werkt namelijk niet per se voor het andere. Een tool die perfect bij deze content filosofie aansluit is de Content Scorecard van Jeff Goins. Bij het in praktijk omzetten van dit framewerk zagen ze een stijging van 150% in hun daily traffic en een verdubbeling van hun gemiddeld aantal reacties per blog. Not bad!

Content Scorecard

Het is een zeer eenvoudig concept: je bepaalt een aantal criteria waaraan elke blogpost moet voldoen. Per voldaan criteria krijg je één punt. Het doel is uiteraard om voor een perfecte score te gaan. Als je 5 criteria hebt bepaald, dien je dus 5/5 of gewoonweg 100% te halen.

Om je Content Scorecard op te stellen, dien je de succesformule van je meeste succesvolle blogs te achterhalen. Dat kan je doen aan de hand van tools als Google Analytics. Eens ingelogd kan je in het menu op je linkerkant bij ‘Behavior’ ‘All Pages’ aanklikken, onder ‘Site Content’. Daar krijg je een overzicht van de meest bezochte pagina’s in een bepaalde tijdsperiode.

GA menu

Analyseer je blogs


Bij het bekijken van je meest succesvolle blogs dien je jezelf enkele vragen te stellen. Voorbeelden hier van zijn:

  • Wat voor blogpost is het? Gaat het hier om een tutorial, bedrijfsupdate of informatief bericht?
  • Welke ype content bevat het? Is de blog puur tekstueel of bevat het ook audiovisueel materiaal?
  • Hoe lang is de tekst? Gaat het om meer of minder dan 1500 woorden?
  • Wat biedt de blog aan bezoekers dat ze nergens anders kunnen vinden?

Uiteraard kan je je oneindig veel vragen stellen. Het voornaamste is dat je leert te begrijpen welke factoren een rol speelden in het succes van je voorbije blogs. Deze bepalende factoren kan je dan implementeren aan je Content Scorecard.

Voorbeeld van enkele criteria kunnen zijn:

  • Onderwerp dat aansluit bij core business
  • Gestaafd cijfermateriaal
  • Quotes bekende marketeers
  • 1 à 2 grafieken
  • Duidelijke CTA boven- en onderaan

Een ander voorbeeld vind je hieronder. Zoals eerder aangehaald zal een Content Scorecard dus altijd verschillen van bedrijf tot bedrijf omdat deze altijd afhankelijk is van je doelstellingen en business.

Content scorecard

Het maken van een Content Scorecard kan je dus helpen om consequent kwalitatieve content te maken voor je blog. Niet alleen zorg je zo voor uniformiteit qua look & feel, maar creëer je ook blogs die iets bijdragen aan je business. Het tevergeefs schrijven van een blog die inslaat als een bom is verleden tijd, je hebt de kennis en data zelf in handen om er een daverend succes van te maken!

Vragen? Bij bakermen kan je terecht met al jouw vragen omtrent online marketing. Wij delen met veel plezier onze expertise!

Topics: Online Marketing, Inbound Marketing

Ook interessant om te weten