De next step in digital recruitment: Google jobs


Leestijd: 3 minuten

Geschreven door op
De next step in digital recruitment: Google jobs

Merk jij ook dat het vinden van de juiste profielen alleen maar moeilijker wordt? De war for talent wordt elke dag intensiever, en daar speelt online een grote rol in. Digital recruitment zit daarom de laatste jaren stevig in de lift. En dat is dat is bij Google niet onopgemerkt gebleven? Say hello to Google Jobs. In 2019 introduceert Google deze nieuwe feature, die nu al beschikbaar is in de US, UK en Spanje, en binnenkort ook in België. Prepare yourself! Dit zal zonder twijfel de wereld van de online recruitment op zijn kop zetten. Wat je moet weten en waar je rekening mee moet houden, sommen we even op.

Wat is dat, die Google Jobs!?

Het doel van Google is simpel; alle beschikbare informatie organiseren en zo toegankelijk mogelijk maken. Google Jobs doet exact dit, maar dan specifiek voor jobs.


Even een voorbeeldje: 

  • Stap 1.    Je googelt ‘Online marketing job
  • Stap 2.     Google herkent dit als een specifieke job search
  • Stap 3.     De zoekmachine brengt je naar een nieuwe interface
  • Stap 4.     Je krijgt daar een lijst te zien van relevante functies

Digital recruitment - google jobs

Om de user experience zo optimaal mogelijk te maken houdt Google rekening met je ervaring en de ingegeven zoektermen. Hoe? Daar een nauwe samenwerking met social en digitale recruitment kanalen zoals Glassdoor, Facebook, LinkedIn en Monster.

Laat er geen twijfel over bestaan. Google eist zijn plekje op in jouw recruitment marketingplan. Maar waar moet je nu juist rekening mee houden om Google Jobs in te zetten als digital recruitment kanaal?

Digital recruitment met Google Jobs; 4 belangrijke tips

Google zou Google niet zijn als er geen regels zijn. Wil je dus dat jouw vacatures bovenaan verschijnen in de Google Jobs interface en bangelijke resultaten behalen met je recruitment marketing? Hou dan hier rekening mee:

1. Standaard functietitels are back

Leuke, creatieve functietitels zijn hot. En wij vallen er ook als een blok voor. Maar hier zal je helaas afscheid van moeten nemen. Laat de gurus, Jedis, rockstars en wizards dus gerust achterwege in je functietitels.

2. Een volledige omschrijving in één blik

Het is een trend om bij je jobomschrijving het accordeon-principe te gebruiken; een deel van je tekst verbergen tot je die uitvouwt. Hier is Google duidelijk geen fan van. Wanneer je volledige vacature beschikbaar is, kan de zoekmachine makkelijker informatie verzamelen. Hiervoor zal je beloond worden met meer visibiliteit.

Ook de aantrekkelijkheid van je jobpagina is extreem belangrijk. Zorg voor een mooie, gestructureerde en makkelijk leesbare vacature. Het oog wil ook wat.

digital recruitment

3. Gestructureerde data for the win

Google moet in staat zijn om alle informatie in je vacature makkelijk te scrapen. Hiervoor is gestructureerde data belangrijk. Wat er nodig is, kan je vinden via schema.org. Wil je je developer op de hoogte brengen? Stuur hem dan deze URL.

Voor je content is het belangrijk dat je een duidelijke functietitel in de header plaatst. Vermeld ook expliciet je bedrijfsnaam, locatie, adres en de datum dat je vacature plaatste. Zowel locatie als de newness van je vacature zijn twee belangrijke filters voor de ranking.

Gebruik de Structured Data testing tool van Google na te gaan hoe ver je huidige jobsite hier al in staat. 

4. Communiceer een salaris

We horen je denken; “What the f*ck?! Waarom zou ik dat tonen?!” Dit is waarschijnlijk de grootste verandering waaraan we hier in België moeten wennen. Google Jobs vindt het aangeboden salaris uiterst belangrijke informatie. Voeg je dit niet toe zal het des te moeilijker zijn om een eerste positie in de wacht te slepen. Bovendien loop je ook het risico als je het niet invult, dat Google zelf een indicatie geeft op basis van concurrerende vacatures en die vacatures ook als referentie onder jouw vacature toont. Dit kan tot een nogal ongemakkelijke situatie leiden tijdens een sollicitatiegesprek.

Toch echt geen fan van dit idee? Pak het technisch zo aan dat de loonindicatie niet zichtbaar is op de jobpagina, maar wel in de structured data.

Hierbij hulp nodig? Onze dudes staan klaar om je te helpen.

En ken je Google Hire al?

Google beseft duidelijk dat er nog veel service mogelijkheden zijn in de wereld van human resources en online recruitment. Bovenop de nieuwe job feature, lanceert Google dit jaar ook Google Hire. Deze recruiting software voor je G Suite moet je helpen om je recruteringsproces te vergemakkelen en versnellen. Door AI helpt de software je slimmer en sneller de juiste kandidaat te vinden. Tegelijk wordt het proces zowel in team als voor jezelf efficiënter. Alles is instant gekoppeld; je Gmail, Google Calender en andere G Suite integraties.

De grootste voordelen op een rijtje:

  • Post vacatures op meerdere job sites
  • Manage kandidaten gedurende het hele recruteringsproces
  • Plan interviews sneller en makkelijker in in je Google kalender
  • Zoek in ‘oude’ kandidaten en herontdek zo nieuwe inzichten voor je vacature

Wil je zeker niet missen wanneer dit gelanceerd wordt? Of op de hoogte blijven van andere tips en tricks? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Heel wat verandering op komst dus in HR marketing. Vraag jij je of hoe je digital recruitment kan inzetten voor jouw openstaande vacature? Onze dudes are up to the challenge om jouw zo snel en efficiënt mogelijk de juiste mensen te vinden.  

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste online marketing trends  en van onze avonturen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

Topics: Recruitment

Ook interessant om te weten

10 bangelijke Online Marketing tips van Joris Roebben