Digitale marketing: mei 2020 in 10 punten.


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
Digitale marketing: mei 2020 in 10 punten.

Mei 2020 is nog niet eens volledig voorbij, en toch is er deze maand al enorm veel gebeurd op gebied van digitale marketing. We zetten de 10 belangrijkste zaken op een rijtje, for your convenience.

1. Google May 2020 Core Update

Google voert dagelijkse ettelijke aanpassingen door in het algoritme dat de zoekresultaten bepaalt, maar op regelmatige basis worden er ook lijvige, meer impactvolle updates geïmplementeerd: de zogeheten core updates. De vorige core update was Google BERT, en legde vooral de nadruk op een verbeterd verwerkingsvermogen van menselijke taal.

Op 4 mei was het weer zover, dit keer zonder toffe naam of knipoog. De meest recente rollout noemt simpelweg "May 2020 Core Update", en heeft geen specifieke focus. Het gaat eerder over brede optimalisaties van de zoekresultaten, om nog meer in lijn te zijn met de kernprincipes waarmee Google een score geeft aan de content op websites.

Het belangrijkste principe is nog steeds E-A-T:

 • Expertise
 • Authoriteit
 • verTrouwenswaardigheid
Wie daarover meer wil lezen kan terecht op de officiële webmaster blog van Google.

Zoals altijd waren er ook bij deze update winnaars en verliezers. Vooral de nieuwsmedia en PR-outlets lijken gewonnen te hebben, terwijl er niet onmiddellijk een rode draad te bespeuren valt bij de verliezers.

Het advies van Google om goed te scoren blijft overigens hetzelfde: consistent inzetten op hoog kwalitatieve, betrouwbare inhoud die een meerwaarde biedt aan bezoekers.

2. Google MIJN BEDRIJF COVID-19 aanvullingen

Google Mijn Bedrijf is een uitstekende tool om essentiële informatie over je zaak makkelijk vindbaar te maken. Ter aanleiding van de huidige pandemie heeft Google bijkomende opties toegevoegd zoals:

 • Aangepaste openingstijden
 • Vertraging van diensten
 • Extra services
 • Tijdelijk gesloten

Daarnaast werden er ook richtlijnen gedeeld om bedrijven te helpen met alle relevante info up to date te krijgen.

3. Google Image extensions BETA

Google is al jarenlang aan het experimenteren met (uitbreidingen van) advertenties op basis van afbeeldingen. De meest recente ontwikkeling is het (her)uitgeven van de image extensions, voorlopig wel beperkt tot een gesloten beta. Image extensions stellen je in staat om search ads te verrijken met een enkele afbeelding. Zeker voor producten die tot de verbeelding spreken of aantrekkelijk ontworpen zijn is dit een grote meerwaarde.

Google Ads Image Extension Example

Deze keuze gaat hand in hand met het uitfaseren van de zogeheten Gallery Ads. Dit formaat had veel weg van de Carrousel Ads op Facebook, maar zorgde niet voor de resultaten waar Google op hoopte. Bijgevolg wordt de focus nu verlegd naar de ietwat soberdere maar beter presterende image extensions.

4. Facebook Blueprint Certifications

Facebook geeft nu ook de mogelijkheid om je advertentiekunsten aan te scherpen en daar een bewijs van te behalen: de zogeheten Facebook Blueprint. Deze certificaten zijn vooral gericht op marketing professionals met een bovengemiddelde kennis. Een greep uit de certificaten:

 • Marketing Science Professional
 • Creative Strategy Professional
 • Media Buying Professional
 • Ads Product Developer I-III

Uiteraard is er ook voldoende leermateriaal beschikbaar voor iedereen die eerst zijn of haar kennis op punt wil stellen alvorens de examens in te duiken. Wij verwachten ons alvast aan een flinke aandikking van de CVs en LinkedIn profielen van digitale marketeers.

5. Pinterest - Shopify partnership

Marktleider in e-commerce oplossingen Shopify en visueel gefocust social media platform Pinterest lanceerden samen een nieuwe app. Die zorgt ervoor dat bedrijven hun productcataloog kunnen uploaden en eenvoudigweg kunnen omzetten naar shoppable pins. Daarmee kan een product in een pin aangekocht worden met enkele clicks. 

Shopify Product Pins

Dit maakt het erg makkelijk voor gebruikers van het sociale netwerk om hun favoriete looks of items in huis te halen zonder een hele zoektocht naar een verdeler die het product op voorraad heeft. Een zeer welkome feature dus, en erg handig om digitaal de zaken verder te zetten of zelfs uit te breiden.

6. Google Ads Explanations (Beta)

Google blijft inzetten op het automatisch aanreiken van inzichten binnen hun advertentieproducten. Zo is er nu een beta beschikbaar van Google Ads Explanations. Hiermee krijg je vanuit een centrale locatie zeer precieze verklaringen voor grote veranderingen in de prestaties van je advertentiecampagnes. Enkele van de (groepen van) factoren die ingezet worden zijn:

 • bod
 • budget
 • targeting
 • geschiktheid
 • concurrentie

Deze tijdsbesparende innovatie werd met veel enthousiasme ontvangen door onze in-house SEA-experts, en we kijken reikhalzend uit naar verdere ontwikkelingen.

7. YouTube Video Builder voor Business

Google heeft een nieuw product uitgerold waarmee bedrijven gratis en eenvoudig een aantal afbeeldingen in aantrekkelijke video kunnen omzetten, de logisch benaamde YouTube Video Builder. Dit is een uitstekende tool voor bedrijven die willen profiteren van de sterke voordelen die video te bieden heeft, maar niet over de nodige kennis beschikken om zelf met een professionele editing tool aan de slag te gaan, of de forse meerprijs willen betalen voor een externe partij. 

YouTube Video Builder mockup

Digitaal communiceren is gedurende de laatste paar maanden ook in sneltempo aan belang gegroeid, en zal die groei in in de toekomst hoogstwaarschijnlijk verderzetten. De mogelijkheid om hoogwaardige video aan te maken in slechts enkele minuten is dus een perfecte toevoeging aan je marketing toolkit, en biedt elk bedrijf de mogelijkheid om video in de  mediaplanning op te nemen.

8. Google Advertiser Identity Verification

Google gelooft sterk in het vertonen van relevante, betrouwbare advertenties. Als deel van deze filosofie zal de internetgigant binnenkort de verdere uitrol van Advertiser Identity Verification starten. Dit betekent concreet dat niemand nog advertenties van Google zal kunnen kopen zonder eerst zijn identiteit te bewijzen.

Dit geeft gebruikers van de producten van Google meer controle over de advertenties die ze te zien krijgen en transparantie over de origine van die advertenties. Daarnaast moet het virtuele snoodaards ontmoedigen en moeilijker maken om valse of frauduleuze advertenties op te zetten.

Deze verstrenging van de gebruiksvoorwaarden kwam er eerst voor de politieke sector, naar aanleiding van de heisa rond de rol van online advertenties in de verkiezing van o.a. Donald Trump, Boris Johnson en Jair Bolsonaro. De uitrol begint in de VS, later dit jaar volgt de rest van de wereld.

9. LinkedIN Virtual Live Events

Digitale oplossingen voor off-line problemen zijn het thema bij uitstek van deze maand. LinkedIn doet z'n duit in het zakje met virtuele live events.

LinkedIn Virtual Live Events

In de praktijk gaat het over een sterkere integratie tussen LinkedIn Live en LinkedIn Events & Pages. Voordeel bij uitstek is het uitzonderlijke engagement: het netwerk spreekt zelf over 23(!) keer meer comments, en 6 keer meer reacties voor Live video dan native video.

Daarnaast zien we ook een grote opportuniteit in het gebrek aan fysieke limitaties. Doordat de nood aan verplaatsing en logies evenals de beperkte capaciteit uit het spel zijn, kan het totale bezoekersaantal torenhoog uitstijgen boven wat onder normale omstandigheden mogelijk zou zijn. Een aanrader dus!

10. Facebook Small Business Shops

Ook Facebook komt met oplossingen voor bedrijven die hinder ondervinden van Covid-19. Facebook Shops stelt je in staat om een digitaal winkelpunt op te zetten via het sociale netwerk. Het is volledig gratis, en de shops zijn toegankelijk voor zowel gebruikers van Facebook als van Instagram. 

De shops hebben integratie met de messaging diensten van Facebook namelijk Messenger, Instagram Direct en WhatsApp. Zo kunnen consumenten op een natuurlijke manier contact opnemen met de verkopers. Bedrijven kunnen hun digitale shops ook verder promoten via het advertentieaanbod van de Facebook producten, om zo een groter doelpubliek te gaan bereiken.

Bedrijven in de VS hebben de optie om rechtstreeks via Instagram checkout het winkelproces te vervolledigen. In andere landen moet de bestelling voorlopig nog via de website van je bedrijf.

 

Wil jij groeien met de kracht van digitale marketing?
Laat het ons weten, en we bekijken samen wat mogelijk is.

Bereik bakermen

 

Topics: Facebook, Online Marketing, LinkedIn, YouTube, Google, Conferenties & Events, B2B marketing, Spotify

Ook interessant om te weten