Digitale trends van 2018 naar 2019


Leestijd: 2 minuten

Geschreven door op
Digitale trends van 2018 naar 2019

Elk jaar passeren er in de digitale sector heel wat trends de revue. De ene al wat nuttiger dan de andere. Voor 2019 nemen we heel wat mee uit 2018.

1. Instagram Stories


2018 was het jaar waarin digitale marketing meer dan ooit de waarde van Instagram Stories inzag en hier dan ook vollenbak op inzette. In minder dan een jaar steeg het aantal Instagram gebruikers van 800.000 naar 1 miljard wereldwijd en het aantal Instagram Stories gebruikers steeg van 250 miljoen naar 400 miljoen.

Initieel werd Instagram Stories vooral gezien als branding & awareness kanaal. Intussen kunnen we stellen dat Stories ook een impact kan hebben op de conversies. Uiteraard staat of valt alles met je creatie. Wil je resultaat? Investeer dan in je beeldmateriaal.

Waarom Instagram ook in 2019 een must is?

  • Meer dan 70% van gebruikers zoekt merken en bedrijven op via Instagram
  • 60% ontdekt nieuwe producten en merken door Instagram
  • Bijna 50% van alle gebruikers bekijkt dagelijks Instastories
  • 30% van de meest bekeken Instastories zijn van bedrijven
  • Het gebruiken van Instastories zorgt gemiddeld voor 20% meer interactie met gebruikers

Gebruik je nog geen Instastories? Get on that train! Het is nog niet te laat.

2. Smart Speakers

2018 was ook het jaar van Alexa en Google Home, ook wel smart speakers genoemd.

Begin 2018 had slechts 3% een smart speaker in huis. Belgen waren niet meteen verkocht, aangezien de apparaten enkel in het Engels te bedienen waren. Maar sinds de lancering van de Nederlandstalige stem, hebben heel wat mensen zich bedacht.

Next up: voice search

Waarom zijn deze smart speakers zo populair? Voice search zal in 2019 nog meer groeien en belangrijker worden.

Screenshot 2019-01-14 at 10.58.24

Het is ook duidelijk dat zoekopdrachten via voice search meer keywords bevatten dan text searches. Bij text searches gaat het gemiddeld van 3 tot 5 keywords, terwijl het bij voice search gaat om zoekopdrachten die vragen naar wie, hoe, wat, waar, waarom en wanneer en dus meer informatie bevatten. Deze zoekopdrachten geven sneller aan of iemand aan het resaerchen is of al een koopintentie heeft. Iemand die producten vergelijkt zit uiteraard nog niet even ver als iemand die concrete prijzen van producten opzoekt. 

Voice search zal vanaf 2019 onmisbaar worden. Zorg er dus voor dat je website en campagnes klaar zijn voor deze evolutie. Longtail search terms en context zijn dé essentie van voice search.

3. Video

2018 was ook het jaar van video. Eender welk sociaal medium je gebruikte, kwam je video tegen. You get a video, everyone gets a video!

tenor

Ook in 2019 zal video een grote rol spelen in advertising. De laatste twee jaar is de impact hiervan enorm gestegen op alle kanalen. Video kan dé manier zijn om een lead binnen te trekken. Originaliteit is belangrijk en hoeft niet duur te zijn. Dezer dagen zijn er genoeg apps zoals o.a. Legend om content te maken die opvalt.

Het percentage van bedrijven die videomarketing erkent in doeltreffendheid steeg van 63% in 2017 naar 81% in 2018. Social video’s genereren ook ongeveer 1200% meer shares dan tekst en beeld gecombineerd.

De 2019 video trend? Bye bye landscape, hello square. Voor Facebook en Instagram zullen landscape video’s steeds minder aanwezig zijn. Zelfs Facebook raadt af om nog landscape formaat te gebruiken. Zowel voor desktop als mobile. Met square ads neem je meer schermruimte in beslag.

4. Influencer marketing

Influencer marketing is on a roll. Het fenomeen komt steeds vaker voor en blijft aan populariteit groeien. Tegen 2020 zal influencer marketing een biljoenenindustrie zijn.

Ongeveer 22% van 18-34 jarigen hebben een grote online aankoop gedaan nadat het gepromoot werd door een influencer. Meer dan een derde van marketeers zegt daarom zijn budgetten te verhogen voor influencer marketing. Slechts 5% van digital marketeers denkt zijn budget te verminderen.

Screenshot 2019-01-14 at 13.48.07

 

5. Artificial Intelligence

Last but not least: Wordt 2019 het jaar waarin AI uitgerold zal worden? Elk jaar komt het onderwerp ter sprake, maar volgens aankomende trends wordt 2019 hét jaar van AI. We zien o.a. steeds meer chatbots verschijnen. De ene wat beter dan de andere. Tegen 2020 zou 80% van de bedrijven gebruik willen maken van chatbots. Deze technologie zou dus enkel nog populairder worden.

Hulp nodig bij je digitale marketing strategie? Contacteer de online marketing dudes.

 

Topics: Online Marketing

Ook interessant om te weten