Is 'Search Query Mining' goud waard?

Geschreven door op
Is 'Search Query Mining' goud waard?

Het matched search query report in AdWords vertelt ons voor welke zoektermen we gevonden worden. Omdat we met z’n allen steeds meer vragen aan Google stellen, zijn die search queries veel langer dan vroeger. Meer woorden is meer diversiteit en daar verlies je al snel het overzicht.

Als online marketeer willen we zoveel mogelijk data verzamelen. Natuurlijk moeten we vermijden dat we door al die data het bos niet meer zien. Dan helpt het als Search Query Mining script van Brainlabs in je toolbox zit. Dit script gaat namelijk woordcombinaties samenbrengen en je deze gebundelde resultaten tonen.

Zo trek je sneller de juiste conclusies over welke zoektermen je wil uitsluiten, en waar je net meer op moet inzetten. We hebben het script uitgetest uit bij enkele van onze klanten.

Voor een klant in beveiliging merkten we dat onze goedkoopste zoektermen twee woorden bevatten. De tweede goedkoopste termen waren deze uit één woord. De duurste waren deze van zes of meer queries. Zoektermen met zeven woorden waren zelfs 4x duurder.

Voor een speler in de Telco markt hebben we op basis van ons script een heel aantal advertentiegroepen gepauzeerd. Daarnaast hebben we ook 80 nieuwe negatieve zoektermen van een woord en 20 negatieve zoektermen van twee woorden toegevoegd.

De cost per conversie blijft voorlopig nog gelijk, de click through rate gaat al wel in stijgende lijn.

Bij onze klant in Exclusieve Villabouw zorgde het script ervoor dat er een aantal zoektermcombinaties in het oog sprongen. We voegden we een hele hoop negatieve zoektermen toe en schakelden enkele advertentiegroepen uit.

De click through rate kende een vooruitgang van net geen 10% en we namen ook een groter aandeel in de mogelijke vertoningen van onze advertenties. Onze cost per klik steeg met 9%, maar gezien het aantal kliks daalde met 21% ligt onze kost ook 15% lager. Daartegenover staat dat de conversieratio verdubbelde & de absolute conversies zelfs met 57%.

optimisationEen van onze klanten biedt een niche product in de financiële sector. Hier targeten we al enorm strak met heel specifieke keywords. Toch kon het uitschakelen of uitsluiten van een aantal zoektermen de click through rate licht doen stijgen met 6% ten opzichte van de eerdere periode.

Een van onze klanten biedt kunstgras en kunsthagen, een heel concurrentiële sector. Vooral in de Duitse campagne moesten we besparen met het oog op het piekseizoen waar de concurrentie nog hoger wordt.

Hier merkten we vooral verschillen in bepaalde bijwoorden die gebruikt werden in zoektermen. Door deze uit te sluiten zagen we de click through rate stijgen met 21%. De kost per conversie daalde er met 31%, bijna 13€ per aanvraag minder dan in de eerdere periode.

Bij onze klant uit de interim sector merkten we op dat hoe meer woorden er in de search query zitten, hoe groter de kans op een klik en uiteindelijke conversie. De click through rate ligt bijna 10% hoger voor zoektermen met drie woorden. De conversieratio ligt gelijk bij zoektermen met twee en drie woorden. Opvallend is wel dat enkele zoektermen uit één woord het goedkoopst zijn en ook een hoger conversieratio hebben.

Op basis hiervan hebben we een deel van de campagne al geherstructureerd. Hier zagen we al snel een hogere CTR, meer conversies en een hogere conversieratio.

Conclusie? We zien heel gevarieerde resultaten doorheen de verschillende accounts. Voor elk van onze klanten hebben we er een relevante learning kunnen uithalen. Blijven doen dus!

Vragen? Bij bakermen kan je terecht met al jouw vragen omtrent Google Adwords en veel meer. Wij delen met veel plezier onze expertise!

Topics: Analytics, Google AdWords

Ook interessant om te weten