Leer je klanten/prospecten kennen: Deel 1 Google Analytics

Geschreven door op
Leer je klanten/prospecten kennen: Deel 1 Google Analytics

Online marketing bestaat uit twee grote delen:

  • Mensen op je website krijgen.
  • Zorgen dat de juiste acties worden ondernomen op je website.

Google Analytics rapportenEens bezoekers op je website zijn wil je weten op welke manier ze bij jou terecht komen:

  • Zijn het toevallige passanten? (“shit, het regent. Kom, we gaan snel de ZARA binnen”)
  • Is het de eerste keer dat deze gebruiker langskomt, zonder echt te weten wat hij wilt? (“Kijk daar, een nieuwe winkel! We zullen eens gaan kijken”)
  • Is het de eerste keer dat deze gebruiker langskomt, met het doel iets te kopen? (“Ik heb al gehoord van winkel X en heb product Y nodig”)
  • Zijn het trouwe klanten? (“Pascaleke, een dagschotel aub”)

Hier komt Google Analytics perfect van pas!

Are you new here?

new vs returning percentage

Eerst en vooral wil je dus weten of die bezoeker een trouwe klant is of voor de eerste keer op je website komt. Dit zie je makkelijk in het overzicht van “Doelgroep”. Het eerste onderscheid zie je hier in het percentage van nieuwe bezoeken (% new visits). Dit zijn de personen die voor de eerste keer je website bezoeken (of waarvan de cookies vervallen/verwijderd zijn). 

Om de waarde van die nieuwe bezoeken af te zetten tegenover je terugkerende bezoekers kan je naar Doelgroep > Gedrag > Nieuwe/Terugkerende gaan kijken. Hier kan je zien welke bezoekers het meest kwalitatief zijn. Door “medium” toe te voegen als secundaire dimensie kan je ook nog eens verder gaan kijken welke kanalen (organisch, verwijzend, direct,…verkeer) de beste nieuwe bezoekers brengen.

New vs returning

Welke groep bekijkt het meeste aantal pagina’s, spendeert het meeste tijd op de website of behaalt het vaakst een van de ingestelde doelen? Dit kan je helpen om snel de juiste prioriteit te bepalen en hier maximaal op in te zetten.

Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat terugkerende bezoekers op deze punten goed scoren, kan je extra inzetten op remarketing. Als je merkt dat nieuwe gebruikers sneller via Facebook converteren dan wanneer ze op een zoekadvertentie hebben geklikt kan je in verhouding best wat meer budget in Facebook steken.

Ken je pappenheimers.

Daarnaast wil je uiteraard ook weten wie er je website bezoekt: welke interesses hebben je bezoekers? Zijn het vooral jonge mensen of doe je het beter bij de iets oudere doelgroep? Moet ik mij focussen op vrouwen of mannen? Ook dit vind je allemaal terug in Google Analytics. 

leeftijd en geslacht rapporten analytics

Onder Doelgroep > Demografie krijg je meteen inzicht in de gemiddelde leeftijdscategorie en geslacht van je bezoeker. Kijk niet alleen naar het overzicht, maar kijk ook eens verder in de specifieke rapporten op leeftijd en geslacht.

Ook hier kan je de kwaliteit van je bezoekers gaan evalueren. Het kan bijvoorbeeld perfect dat het grootst aantal sessies van de jongste leeftijdscategorie is maar dat oudere gebruikers in verhouding langer rondhangen op de site en meer van je ingestelde doelen behalen.

In bovenstaande foto met de grafieken zie je dat de overgrote meerderheid van de sessies van vrouwen komen, hieronder zie je dan wel dat de mannelijke gebruikers verhoudingsgewijs veel beter overgaan tot aankopen.

geslacht rapport analytics

*Let wel: Dit zijn vaak gissingen van Google en minder exact dan wat Facebook Insights je geeft. Wil je zelf weten hoe je door Google gezien wordt? Check dan eens jouw Google advertentie-voorkeuren.

Een vierde belangrijk punt onder Demografie is Geo > locatie. Heel makkelijk: van waar komen je bezoekers en/of zijn er landen/steden waar je meer succes boekt?

Gebruik je online info in je offline prospectie

Het vijfde en laatste punt om je doelgroep te leren kennen via Google Analytics vind je terug onder Technologie > Netwerk. Hier worden je bezoekers opgesplitst per service-provider (Telenet, Proximus, Scarlet,…).

Omdat wij vaak voor B2B-klanten werken is het handig om deze thuisnetwerken uit te sluiten. Zo krijg je een overzicht met enkel bedrijfsnetwerken vanwaar gebruikers je site bezochten. 

Naast bestaande klanten/leveranciers kunnen hier uiteraard ook prospects tussen zitten. Zie je op basis van onze Analytics-filter dat een bedrijf interessant gedrag heeft vertoond? Neem dan even contact op, het lijkt op cold calling maar is veel sterker.

Meer weten over analytics? Schrijf je in voor onze volgende Google Analytics trainingssessie.

 

Topics: Analytics

Ook interessant om te weten