10 bangelijke online marketing tips - Joris Roebben


Leestijd: 4 minuten

Geschreven door op
10 bangelijke online marketing tips - Joris Roebben

 

10 tips, you heard it before. Onze 10 tips komen van Joris Roebben, één van de oprichters van bakermen. Joris gaf deze week een presentatie op 'The business factory' van Unizo. We besloten om deze presentatie ook in een blogpost te gieten. We baseren ons op de meest voorkomende valkuilen en de grootste opportuniteiten die vaak vergeten worden. Aanschouw... 10 bangelijke online marketing tips voor KMO's!

Bij bakermen helpen we al 8 jaar ondernemers met hun digitale weg naar succes. We spreken dus met ervaring als we het hebben over online marketing tips. Daarom besloten we er 10 te verzamelen waarmee je alvast een sprintje kan doen naar digitale roem.

1. Verschijn op google maps

GoogleMyBusiness GoogleMyBusiness-map GoogleMyBusiness-waze

Google My Business is een enorm handige tool waarmee je gratis en snel jouw bedrijf op de kaart zet. Hiermee creëer je een enorm potentieel bereik. Door hier jouw bedrijf te verifiëren, zorg je ervoor dat klanten jouw bedrijf makkelijker terugvinden. Je bedrijf wordt steeds correct weergegeven, je hebt controle over de eerste indruk en je verhoogt de visibiliteit. En dat allemaal gratis en voor niets! 

2.  gebruik data & empathie

Data


Data is belangrijk als het gaat over online marketing. Zonder data, doe je aan blinde marketing. Met online marketing kan je enorm veel meten & weten. Hieruit kan je verscheidene dingen leren; welke doelgroep écht converteren, welke pagina's op jouw website het best werken en veel meer. Zonder deze gegevens, spendeer je enorm veel geld en moeite aan dingen die niet werken.

 

blindmarketingdata-491904-edited

Hoe? Start met Google Analytics. Breid dit uit met CRM data, LinkedIn data, Facebook data etc en verfijn deze data met platform-specifieke meetmethodes zoals pixels. Done? Dan ben je klaar om de online wereld te veroveren! Of toch al de data ervan...

 

personas-919210-edited

Luister naar wat jou klanten zeggen en vertaal dit naar jouw website. Vertel het aan je partners, webbouwer, PR-bureau en/of reclamebureau. Zijn er bepaalde vragen die vaak gesteld worden? Maak er een pagina over op jouw website of vertel erover in een blogpost. En vergeet zeker niet de vragen van klanten op social media te beantwoorden de conversatie aan te gaan!

Zorg ervoor dat je persona's aanmaakt op basis van je huidige klanten. Jouw website moet perfect aansluiten bij de noden en wensen van deze persona's. 

3. zet in op Voice search 

62% van de marketeers heeft geen plannen meer voor voice search dit jaar. Toch zoekt al 20% van Android-gebruikers met voice search. ComScore voorspelt zelfs een stijging in voice search naar 50% in 2020. We zoeken binnenkort dus massaal naar openingsuren, wegbeschrijvingen en andere informatie via voice search.

voice-search-912307-edited

Voice search biedt steeds één antwoord, geen overzicht van resultaten. Om als bedrijf te kunnen inzetten op deze feature moeten we enkele technische aanpassingen doorvoeren. Door deze aanpassingen in te zetten kunnen we hoger ranken bij voice search: 

  • schema.org markup
  • XML sitemaps 
  • structuur & content van de website
  • mobile SEO audit
  • mobile first index 

4. creëer waarde voor de klant

kayla-harris-1042458-unsplash-460284-editedIn een wereld boordevol reclame is het moeilijk om de aandacht van de consument te kunnen verkrijgen én vast te houden. Met een 'JAB JAB JAB RIGHT HOOK' vergroot je de kans op het verkrijgen en vasthouden van deze aandacht. 

  • 'Jab' jouw klanten en geef ze kwalitatieve content, die vooral dienen om de aandacht te trekken 
  • 'Right hooks' zijn jouw promotionele boodschappen, die vooral dienen om te verkopen

Je bent hier op zoek naar een evenwicht: drie 'jabs' gevolgd door één 'right hook' worden als ideaal gezien. Indien je teveel bezig bent met verkopen en te weinig met waarde verkopen, word je vaak als niet interessant genoeg aanschouwd om klanten aan te trekken.

5. kies het juiste agency

Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een agency dat niet werkt met percentages als fee. Sommige agencies rekenen een fee aan op basis van het advertentiebudget. Het probleem hiermee is dat deze agencies voordeel halen uit het zoveel mogelijk uitgeven op Facebook, Google etc. Een agency dat bijvoorbeeld een vaste uurprijs heeft, zal ervoor zorgen dat jouw budget optimaal benut wordt en je geen geld teveel zal uitgeven. 

Vraag bovendien ook duidelijkheid over de eigendom van jouw accounts en het opgeleverde werk. Zorg dat je inzicht hebt in campagnes en vraag eventueel een opleiding aan bij jouw agency zodat je mee bent met wat zij voor jou betekenen. Bekijk ook hun referenties en contacteer een van hun referenties indien je twijfelt. Vaak kunnen bestaande klanten jou een ideaal zicht geven op het agency in kwestie. 

6. bespaar tijd met automatisatie

07-Artificial-Intelligence-a-creation-of-Human-intelligence-002113-edited-954487-edited

Automatisatie is niet jouw vijand. Sterker nog, automatisatie kan jouw werk makkelijker maken indien juist ingezet. Mails, lead nurturing, tracking, dynamische advertenties en nog veel meer kunnen geautomatiseerd worden. Follow-ups wordt eenvoudiger, een onderhoud op je campagne gaat haast vanzelf en potentiële klanten worden automatisch door een funnel geleid tot de aankoop van jouw product of service. Automatisatie neemt echter onze jobs niet over. We dienen hier steeds voorzichtig mee om te springen. Door automatisatie heb jij extra tijd om je te focussen op wat belangrijk is en wat je écht graag doet. 

7. combineer online en offline Data voor betere verbanden

datasilos

Offline en online werd nog nooit zo mooi geïntegreerd. Google bouwt bruggen tussen online campagnes & offline store visits zodat we ook hier de impact van onze campagnes kunnen doortrekken. Wat vroeger data silo's waren en offline data los stond van online data, wordt nu alles mooi samengevoegd en kunnen we de nodige verbanden leggen. 

De customer journey was zelden zo complex. Daarom is de combinatie van Google My Business en Google's in-store conversion tracking goud waard. 

8. redirect oude naar nieuwe pagina's

Van plan om een nieuwe website te lanceren voor jouw product en jouw oude hiermee te vervangen? Dan is het belangrijk om enkele dingen in het achterhoofd te houden. Ook bij het lanceren van andere zaken zoals: een nieuw content management systeem, een nieuw domein, een nieuwe structuur etc. zijn er enkele zaken die we zeker moeten doen. 

301 redirects zijn van groot belang voor elke pagina waarvan de URL niet dezelfde blijft. Dergelijke redirect is goed voor gebruikers, zoekmachines en zorgt ervoor dat oude links blijven werken. Door deze redirect behoud je opgebouwde historiek in algoritme zoekmachines. 

9. Maak het Googlebaar

ungoogleable-542976-edited

Je merknaam kiezen is zeer belangrijk. Kies niet voor een merknaam dat ook nog iets anders kan betekenen of dat niet uniek is. Wanneer men jouw bedrijf gaat opzoeken, moet men jouw bedrijf meteen tegenkomen. Noem jouw bedrijf bijvoorbeeld niet 'De Kinderkleedjeswinkel' aangezien veel winkels die kleedjes voor kinderen verkopen zullen inzetten op deze zoekterm.

Hetzelfde geldt voor productnamen. Zorg er ook voor dat het lokaal domein alsook het .com domein nog beschikbaar is en er nog geen sociale accounts met jouw merknaam bestaan. 

10. Ga in zee met bakermen

Heb je nog vragen over hoe je nu de juiste tips kan inzetten voor jouw bedrijf? Vraag gerust eens hulp aan de bangelijke online marketing dudes. Wij helpen je graag & met veel enthousiasme verder!

 

 

 

Topics: Adverteren, E-Commerce, Ondernemen, Social Media, Inbound Marketing, Google

Ook interessant om te weten