Twee fouten die je als B2B marketeer niet wil maken

Geschreven door op
Twee fouten die je als B2B marketeer niet wil maken

Iedereen denkt dat er een groot verschil zit tussen B2B en B2C marketing, niets is minder waar. Maak als marketeer niet de fout om te denken dat je bij B2B marketing je product of dienst verkoopt aan een bedrijf. Nee, je verkoopt het aan de mensen in dat bedrijf.

Fout 1: Bedrijven denken anders dan mensen

Je mag er zeker van zijn dat er ergens in een bureau een CEO zich op dit moment deze vragen stelt: “Met wie zou ik moeten samenwerken om onze distributie te verhogen? Welke fouten moet ik proberen te vermijden?” Zonder twijfel surft zij zich gek naar antwoorden op al haar vragen.

Aan die persoon verkoop jij je diensten/producten.

Wat moet je dus zeker doen? Die persoon leren kennen! Wie is zij? Welke rol speelt zij in het bedrijf? Met welke zaken worstelt zij op dagelijkse basis? Als je dat gedaan hebt, stel jezelf dan deze cruciale vraag: Hoe kan ik deze persoon nog bangelijker maken? Wat moet deze persoon weten om te scoren bij het management?

Veel marketeers stellen zich bovenstaande vraag niet en dat is een gemiste kans. Ze gaan ervan uit dat ze enkel de services van hun bedrijf moeten voorstellen. Maar de kans is groot dat de potentiële klant dat al allemaal weet door gewoon naar de website te kijken. Als B2B marketeer moet je vertrouwen kweken zodat je de meest waardevolle partner wordt. 

Oplossing 1: leer de persoon en niet enkel het bedrijf waaraan je verkoopt kennen. Beslissingen worden genomen door mensen. Zorg voor vertrouwen in een goede afloop. 

Fout 2: Viraal willen gaan

Marketers willen te vaak zoveel mogelijk mensen bereiken. Want viraal gaan zorgt voor veel eyeballs voor je bedrijf. Dat is net niet de beste manier om potentiële klanten te bereiken. Wat moet je dan wel doen? Nadenken over hoe je je eigen expertise in the picture zet. Stop dus niet al je tijd en geld in Facebook advertenties, influencer marketing en zelfs Twitter bots om zo een kwart miljoen mensen te volgen.

Wees maar zeker dat je liever 6000 organische volgers hebt - die jouw waarde ook effectief gebruiken - dan 100.000 volgers waarvan meer dan de helft door je tweets, Facebookupdates, enz. scrollen.

Oplossing 2: Zorg ervoor dat je de aandacht van de CEO, oprichter (de persoon die de beslissingen neemt) trekt. Dat is je belangrijkste doel. De manier om dat te bereiken is om iets terug te geven - antwoorden op hun vragen - voor de tijd die ze nemen om je blogpost te lezen of je tweet te retweeten. 

Plaats expertise boven populariteit

Het belangrijkste dat je moet onthouden na het lezen van deze blogpost: je hebt geen honderden volgers nodig om een succesvol bedrijf op te bouwen. En je content moet niet door duizenden mensen, maar wel door de juiste mensen gelezen worden. 

Succes in B2B gaat niet over populair zijn, maar over waarde creëeren. 

Topics: B2B, B2B marketing

Ook interessant om te weten

Bereken jouw inbound marketing score