Meertalige website opzetten met hreflang en de juiste structuur

Bij het creëren van een nieuwe, of het uitbreiden van uw huidige website is het belangrijk om het juiste doelpubliek te targetten aan de hand van lokalisatie. Franse bezoekers een Nederlandstalige landingspagina tonen zal uw conversieratio niet ten goede komen.

Dit is zowel belangrijk voor wie een website heeft die bijvoorbeeld in België en Frankrijk actief is, als voor een Belgische website die zowel Frans- als Nederlandstalige delen heeft. Ook voor een webshop met verschillende prijzen en verzendingskosten in verschillende landen is lokalisatie essentieel.

HREFLANG

Sinds 2011 gebruikt Google de hreflang tag (ook soms hreflang-x of rel=“alternate” hreflang=“x” genoemd) om de relatie tussen pagina’s in verschillende talen te bepalen. Door deze tag te gebruiken kan Google meteen Vlaams-Belgische bezoekers, wanneer ze op een link in de zoekresultaten pagina klikken, naar de Nederlandstalige versie van deze pagina op uw website brengen.

<link rel="alternate" hreflang=“nl-be” href="https://
wearethebakery.agency” />

De hreflang werkt zowel voor locaties als talen. Als u bijvoorbeeld de eerder genoemde Belgisch-Nederlandse webshop beheert, kan u met de hreflang tag het organisch verkeer direct de correcte prijs en verzendinformatie tonen. Het gebruik van hreflang kan hierdoor voor een betere user experience zorgen en uw conversies laten stijgen.

Als we bijvoorbeeld naar de broncode van coolblue.be gaan kijken merken we dan ook op dat hoewel ze enkel actief zijn in Nederland & Vlaanderen, zo toch gebruik maken van hreflang.

Voorbeeld canonical tag en hreflang tags

Maar het kan natuurlijk nog verder gaan als u actief bent in meer dan twee landen. Als we gaan kijken naar een website als freelancer.com merken we toch net iets meer hreflang tags op…

Voorbeeld hreflang tags bij meertalige website

Hreflang is natuurlijk niet het enige wat je nodig hebt om uw website correct te lokaliseren.

Structuren voor website lokalisatie

Volgens Google Webmaster Tools zijn er 4 correcte website structuren om meerdere talen en locaties te targetten.

  • ccTLDs (Country-coded top-level domains): https://wearethebakery.agency.be

  • gTLDs (Generic top-level domains) met subdomeinen: https://be.wearethebakery.agency (.org, .eu)

  • gTLDs met sub-folders: https://wearethebakery.agency/be/

  • URL parameters: https://wearethebakery.agency?loc=be

ccTLD

https://wearethebakery.agency.be

Het gebruik maken van een ccTLD maakt het héél duidelijk voor Google en andere search engines welke locatie u aan het targetten ben aan de hand van de domeinextensie. De locatie van de server waarop uw website draait is hier dan ook irrelevant. (Noot: De snelheid van de site blijft natuurlijk nog wel een belangrijk punt (zeker op mobiel). Door de webhosting van een Belgische website in Zuid-Amerika te plaatsen zal u nog altijd een minder goede ranking in de SERP (Search Engine Result Pages) krijgen omdat het langer zal duren om de pagina in België te vertonen.)

Een voorbeeld.be en voorbeeld.nl domein kunnen ook exact dezelfde content te gebruiken op beide websites zonder daarvoor gestraft te worden voor duplicate content. (Noot: Het is wel aan te raden om je content aan te passen aan het taalgebruik van het doelpubliek.) Het is dan nog wel mogelijk dat uw .nl domein hoger verschijnt in de Belgische SERP omwille van andere redenen. Het toevoegen van de hreflang tag voor “nl-be” en “nl-nl” zou hierbij moeten helpen maar geeft geen garantie. Het algoritme van Google wordt nog altijd beïnvloed door andere SEO signalen zoals snelheid, leeftijd van het domein (oud .nl domein en splinternieuw .be) of een van de 200 andere signalen waar hun algoritme rekening mee houdt.

Een extra voordeel van een landeigen domeinextensie dat niet met SEO te maken heeft is dat (organisch) zoekmachineverkeer uit België sneller zal klikken op een .be domein dan een .com/.nl domein waardoor uw click-through rate een kleine boost krijgt.

De nadelen van een ccTLD zijn dan weer dat uw server en beheer kosten hoog kunnen oplopen. De autoriteit van uw domein wordt ook opgesplitst. Het laatste kan wel zorgen voor een dipje in het organisch verkeer naar uw website, maar na verloop van tijd en dankzij goede optimalisaties valt dit wel op te lossen.

Voor multinational met een groot doelpubliek in verschillende landen, die over de financiële middelen beschikt, is een ccTLD de aangeraden optie. Zeker als uw bedrijf kantoren heeft in deze landen of u beschikt over een aanzienlijk verschillende catalogus voor elke regio.

gTLD met subdomein

https://be.wearethebakery.agency

Een subdomein is makkelijk op te zetten en geeft u de optie om alle subdomeinen op één server te zetten of ze op te splitsen naargelang de locaties. Dit maakt het mogelijk om de laadtijd van uw website voor elke locatie zo laag mogelijk te houden. De afstand tussen gebruiker en server heeft een grote invloed op de laadtijd, maar om uw website echt snel te laten gaan zal u die ook op andere manieren moeten optimaliseren.

Voor Google is een subdomein minder duidelijk om te weten welke geografische locaties u aan het targetten bent. Hiervoor zal je in in Google Webmaster Tools bij “International Targeting” de geolocatie per subdomein moeten instellen.

Google ziet subdomeinen als verschillende domeinen met elk hun eigen autoriteit. Bij het opsplitsen van voorbeeld.com naar be.voorbeeld.com en nl.voorbeeld.com zal een groot deel van de autoriteit verdwijnen en de rest worden opgesplitst over de verschillende subdomeinen.

gTLD met sub-folders

https://wearethebakery.agency/be/

De grootste voordelen van een gTLD met sub-folders is dat de domein autoriteit behouden blijft en de onderhoudskosten laag blijven. Als uw website een kleine backlink portfolio bezit is het ook best dat deze op hetzelfde domein blijven, de eerder genoemde website structuren splitsten telkens uw backlinks op over meerdere (sub)domeinen.

Hierbij zal je net zoals een gTLD met subdomein in de Google Webmaster Tools the internationale targetting moeten opzetten.

Dit is de perfecte oplossing voor bedrijven die geen grote investering willen maken in verschillende ccTLDs omdat ze te weinig bezoekers krijgen om zich dit te veroorloven of niet makkelijk aan nieuwe, regionale backlinks kunnen geraken.

URL parameters

https://wearethebakery.agency?loc=be

Een website lokaliseren met URL Parameters is goed voor de user experience maar is geen juiste keuze als u aan SEO doet. Het is dan niet mogelijk om in de Google Webmaster Tools uw regio te selecteren, waardoor het voor Google soms moeilijk kan worden de correcte landingspagina’s te tonen. Zelfs met gebruik van hreflang kunnen er nog altijd problemen voorkomen. Het is dus aangeraden om voor één van de vorige structuren te kiezen.

De juiste optie voor je meertalige website

Bij het kiezen van een structuur voor een website in meerdere talen kan je al zeker 2 structuren uitsluiten. Dit zijn de URL parameters en gTLD met subdomein. Hoewel ze enkele voordelen hebben, de nadelen wegen zwaar op in vergelijking met de andere structuren.

Kiezen tussen een ccTLD of gTLD met subfolders zal afhankelijk zijn van uw bedrijf en het beschikbaar budget voor de website. Ze hebben elk hun voor- en nadelen, met het ene nadeel belangrijker voor sommige bedrijven en sectoren. Extra hulp nodig bij het selecteren van de taalinstellingen van jouw website?

Jo - Digital Marketing Consultant The Bakery

Jo